Jihočeský souhrn

17. únor 2006

Obec Zdíkov si připomíná slavného rodáka. Významného českého geologa a paleontologa Jana Nepomuka Woldřicha si 100 let od jeho úmrtí v těchto dnech připomíná obec Zdíkov na Prachaticku. Novinkou je knížečka shrnující život a dílo osobnosti, která stála u zrodu Čtenářské besedy ve Zdíkově, zdejšího okrašlovacího spolku i hasičského sboru.

Dětské krizové centrum v areálu strakonické nemocnici je po dvou měsících fungování téměř plné. Centrum poskytuje péči dětem do tří let, o které se jejich rodiče nemohou nebo nechtějí starat. K dispozici má 12 míst. Deset je v současnosti obsazených. I když na jihu Čech chybí kojenecký ústav, jehož funkci centrum supluje, tak rychlé obsazování je překvapující.

Historická budova Střelnice v Táboře by měla být po náročné rekonstrukci otevřena už v létě. Někdejší kulturní centrum města bude využíváno ke stejným účelům jako v době svého vzniku.

Kvůli výskytu ptačí chřipky v Rakousku a Německu, tedy u našich sousedů, přijímají opatření i jihočeské hraniční přechody. U vozidel určených k přepravě zvířat je na vstupu do republiky prováděna kontrola dokladů o dezinfekci vozidla.

Česká správa sociálního zabezpečení opraví v Prachaticích objekt u nádraží. Stavební buňky jsou po dlouhé době signálem, že opuštěný objekt proti autobusovému nádraží najde smysluplné využití. Bezúplatným převodem budovu získala Česká správa sociálního zabezpečení, která tady v březnu začne s výstavbou důstojného sídla své okresní pobočky.

V centru Soběslavi nedaleko nádraží postaví město nový dům s 15 byty. Výstavba objektu za zhruba 18 milionů korun by měla začít na jaře.

Dačice se připravují na oteplení a s ním spojené povolení ledu v řece Moravská Dyje. Ta je v současné době zamrzlé a zkušenosti z předešlých let dokazují, že pokud dojde k rychlejší oblevě, můžou se ledy začít hromadit a řeka místy vylévat z břehů.

Parkující řidiči v centru Českých Budějovic jsou ukázněnější. Nic jiného jim ani nezbývá - pravděpodobnost, že se jim nezaplacení parkovného prodraží, totiž výrazně vzrostla. Přes tři čtvrtě roku se už totiž ve městě stará o parkování soukromá společnost Parking Praha, respektive její filiálka Jihočeská parkovací. Převzala tuto práci od městské společnosti Veřejné služby. Soukromá firma dokázala na parkovném za tři čtvrtletí vybrat o dva miliony víc, než městská firma za celý předchozí rok. Primátor Miroslav Tetter ale nechce finanční přínos pro město hodnotit. Uznává sice, že ubylo řidičů parkujících bez zaplacení, ale srovnávat čistý finanční přínos změny provozovatele parkovacích služeb jde podle něj obtížně.

Celkem 16 grantových programů schválili krajští radní na svém posledním zasedání. Jedním z nich je program ochrany před povodní. Tento grant je vypisován každoročně už od roku 2003. Od té doby do něj kraj vložil desítky milionů korun. Letos bude mezi žadatele z tohoto grantu rozděleno 7,5 milionu korun.

Hluboká nad Vltavou má pro letošek schválený vyrovnaný rozpočet ve výši přes 60 milionů korun. Mezi největší plánované investiční akce patří rozšíření skládky komunálního odpadu za 6 milionů korun. Na jeden a půl milionu přijde pořízení výtahu do zdravotního středika. Pět milionů si vyžádá investice do rekonstrucke komunikací a chodníků.

Město Jindřichův Hradec letos zaplatí větší příspěvek provozovateli městské hromadné dopravy - společnosti ČSAD Jindřichův Hradec. Jak dodává místostarosta Alfréd Němec, půjde o částku 1 934 000 korun. Důvodem je inflace, dražší nafta, ale také prodloužení jedné z linek.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio