Jihočeský souhrn

30. listopad 2004

Od 1. prosince bude celoročně otevřen hraniční přechod Zadní Zvonková - Schöneben. Určen bude především pěším, cyklistům, lyžařům, osobním automobilům, autobusům a nákladním automobilům do 3,5 tuny. Tímto krokem bude konečně završena aktivita Krajského úřadu Jihočeského kraje, který o celoroční zprovoznění hraničního přechodu Zvonková usiloval již 2 roky.

Už 8 kamer dohlíží ve Strakonicích na pořádek v centru města. V těchto dnech byly totiž spuštěny 4 nové kamery. V budoucnosti by jich mohlo fungovat až 16. Přesně na takový počet je nastavena operační jednotka, která jejich pozorování vyhodnocuje v sídle strakonické městské policie. Podle slov strakonického místostarosty Pavla Pavla se ze strany občanů objevily připomínky, že se jedná o sledování.

Starostové obcí a měst, kteří jsou ve Sdružení Růže a Vitorazko chtějí podpořit separaci odpadů. Předložili společně do evropského programu Phare projekt o odpadovém hospodářství a byli úspěšní. Získali dotaci ve výši 7 milionů korun na zavedení a provozování systému třídení odpadů.

Nová kruhová křižovatka ve Strakonicích u železničního viaduktu nebude hotová v termínu. Dokončena měla být dnes. Od zítřka měla být plně využívána pro dopravu. Řidiči se ale bát nemusí. Křižovatka jim podle místostarosty Pavla Pavla bude dána do předběžného užívání.

Radnice v Blatné se rozhodla omezit hrací automaty ve městě. Zastupitelé schválili vyhlášku, v níž určují časové rozmezí, kdy mohou být hrací automaty v provozu.

V Holubově na Českokrumlovsku dokončili opravy místních komunikací po výstavbě kanalizace. Podle starosty Jaroslava Fraňka tyto opravy přišly na zhruba čtyři miliony korun. V příštím roce chtějí pokračovat v opravách chodníků dávají si žádost o příspěvek do programu obnovy venkova.

334 žádosti o byt eviduje momentálně Městský úřad v Písku. Více než polovina z nich přitom zastupuje vícečlenné rodiny. Znamená to, že na obecní byt v Písku čeká nejméně 520 lidí. Ročně se ve městě přidělí průměrně třicítka bytů. Z toho ale jen čtvrtina uspokojí čekatele z pořadníku, další byty se nabízejí v dražbě nájemného a každý desátý bývá přidělován v tzv. obecním zájmu.

Lyžaře na Zadově opět čekají fronty na občerstvení. Bolavou patou lyžařského areálu na Zadově jsou možnosti občerstvení. Už první návštěvníci o víkendu zahájené sezóny vyjádřili obavy z dlouhého čekání na občerstvení pod sjezdovkami při větším náporu lyžařů. Vedoucí provozu Lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska přiznává, že modernizace se v tomto směru návštěvníci dočkají až v příštím roce.

Do běžného provozu bude dnes uvedena nová lávka u Rabenštejnské věže v Českých Budějovicích. Po necelých třech měsících se tak veřejnost dočká zpřístupnění této frekventované lávky přes Mlýnskou stoku. Celkové náklady na realizaci stavby byly téměř 2,5 milionu korun. Hlavním důvodem tohoto dopravního spojení bylo nahradit dosluhující lávku pro pěší stavbou novou s dvojnásobnou volnou šířkou, umožňující smíšený provoz pro pěší a cyklisty.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio