Jihočeský souhrn

23. únor 2004

Táborská radnice od dubna rozšíří placené parkovací zóny v centru města. Už minulý měsíc ale zprovoznila nový automat u bývalého okresního úřadu, neboli Tabačky. Důvodem rozšiřování automatů v centru je podle představitelů města skutečnost, že některé z ulic parkující vozidla takřka zacpala. Auta už nebudou moci volně stát ani před vlakovým nádražím.

Sazby budou činit 10 korun na hodinu, někde bude stejná cena na celý den. Osazení automatů si vyžádá 2 miliony korun, roční zisk bude činit předběžně necelý půl milionu korun a podle radních by se investice měla vrátit za 5 let.

České Budějovice stárnou. Jihočeská metropole má totiž v současné době přes 95 tisíc občanů. Například dětí do šesti let je v Č. Budějovicích necelých pět tisíc, v kategorii do patnácti let je zde přes 13 tisíc občanů, do osmnácti let asi 17 tisíc, ale v důchodovém věku zde žije již téměř 20 tisíc občanů.

Už příští týden budou mít v ruce chýnovští radní projekt na opravu školní jídelny. Ze státního rozpočtu získali totiž 3 miliony korun a za ty bude opravena podlaha či vyměněna okna. Ačkoliv opravy začnou až o letních prázdninách chtějí na chýnovské radnici mít brzy vybranou i firmu, která zakázku bude realizovat. Důvodem je fakt, že jídelna denně uvaří na sedm stovek obědů a v novém školním roce už musí být vše v naprostém pořádku.

Prachatické řidiče čeká komplikovaná jízda do centra města. Důvodem je uzavírka Husovy ulice, která potrvá až do konce března. Objízdná trasa vede Solní ulicí obousměrně bez použití semaforů. Omezena bude rovněž rychlost jízdy.

Krizové centrum pro matku a dítě v Kostelci u Hluboké nad Vltavou se dostalo do velkých finančních potíží. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které centru může hradit až 70 procent provozních nákladů, mu letos nepřispělo vůbec. Zařízení poskytující pomoc matkám, které se ocitly v těžké životní situaci, tak muselo opustit všech pět zaměstnanců. Klientky, které momentálně i se svými dětmi v centru bydlí, na ulici zatím nejsou. Nikdo už jim ale nemůže pomoci například s hledáním dalšího bydlení nebo s hledáním zaměstnání. Občanské sdružení Jihočeská Růže, které centrum provozuje, se proti rozhodnutí ministerstva odvolalo a zároveň se samo pustilo do shánění peněz.

V Blatné přibude počet parkovacích míst. Na sídlišti Nad Lomnicí bude na vybudování parkoviště využit prostor po zbořených objektech po povodni.

Milion korun z rozpočtu kraje umožní Milevsku zachovat lékařskou službu první pomoci. Potvrdila to starostka Ivana Stráská s tím, že město má ve společnosti s ručením omezeným Poliklinika Milevsko, která pohotovost provozuje, majetkovou účast.

Jižní Čechy se budou prezentovat na veletrhu cestovního ruchu v Pasově. Veletrh se uskuteční od 20. do 28. března.

Jihočeská hospodářská komora vyzbrojuje podnikatele informacemi před vstupem Česka do Evropské unie. Už několik měsíců totiž mohou využívat bezplatných služeb v rámci projektu Informační místa pro podnikatele, která působí v pobočkách hospodářské komory. V Jihočeském kraji fungují informační místa v Táboře, Třeboni, Písku, Prachaticích, Strakonicích, Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio