Jihočešky nemají zájem o rekonstrukční operace

29. září 2005

V českobudějovické nemocnici stagnuje zájem žen o rekonstrukční operaci prsu po amputaci. Ve světě zatím počet rekonstrukcí prsů narůstá. "Problém je v tom, že u nás řada pacientek o možnosti těchto zákroků nemá žádné nebo má nesprávné informace," informoval ČTK Vladimír Mařík z Oddělení úrazové a plastické chirurgie.

V nemocnici přitom vzrůstá počet estetických plastických zákroků. Ještě před desetiletím si v nemocnici nechalo například zvětšit poprsí pět pacientek ročně, nyní zákrok podstoupí až 120 žen každý rok. "Proti tomu ovšem paradoxně stagnuje počet rekonstrukcí prsu po ablacích, tedy zákrocích, při nichž je amputován prs zpravidla kvůli nádorovému onemocnění, které v plné výši hradí zdravotní pojišťovny. Roční počet těchto výkonů se u nás pohybuje mezi deseti až patnácti," uvedl Mařík.

Plastičtí chirurgové rekonstruují prs většinou po dvou až třech letech onkologické léčby a sledování. Při operaci vycházejí z velikosti a tvaru nepostiženého prsu. Nejnovější metodou je využití vlastní tkáně z podbřišku pacientky. "V rámci jedné operace se tak přistupuje k estetické úpravě břicha a současně k rekonstrukci amputovaného prsu," dodal Mařík. Zákroky rekonstrukční plastické chirurgie, která sídlí v horním areálu českobudějovické nemocnice, hradí pojišťovny. Jde hlavně o řešení dětských vrozených vad, poranění rukou, péči o popálené či o nemocné s kožními nádory. Estetickou chirurgii plně hradí pacient. Zhruba 30 až 40 procent zákroků v nemocnici tvoří liposukce, tedy odstranění tuku. Druhým nejčastějším zákrokem je zvětšování prsů pomocí implantátů a třetím operace víček.

Českobudějovická nemocnice je se 1650 lůžky čtvrtým největším zdravotnickým zařízením v republice. Je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje, ročně je v ní hospitalizováno zhruba 48.500 pacientů a lékaři tam provedou 25.500 operačních zákroků a více než 420.000 ambulantních vyšetření. Loni se v nemocnici narodilo při 2046 porodech 2104 dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio