Jihočeský kraj finančně pomůže obcím postiženým povodní na začátku dubna

7. květen 2009

Jihočeský kraj finančně pomůže obcím v okolí Bavorova, kterými se na počátku dubna po průtrži mračen prohnal příval vody a bahna. Spoušť tam napáchaly rozvodněné potoky Měkynický a Bílský. Rozhodli o tom krajští radní.

Finanční pomoc z krizové rezervy kraje teď poputuje do obcí Měkynec, Pivkovice, Krašlovice, Bavorov a Bílsko. Finance pomohou obcím zaplatit náklady na úklid či zajištění náhradního zásobování vodou.

Vyplavených obcí je podle ředitele kanceláře hejtmana Stanislava Mrvky víc, ale další ještě nestihly vyúčtovat náklady se záchrannými pracemi: "Snažili jsme se připravit alespoň část pomoci pro obce, které už náklady vyúčtovaly. Jedná se o finanční prostředky, které jsou uloženy v rozpočtu kraje v kapitole krizová rezerva hejtmana a zastupitelstva. Prostředky jsou určeny pouze na odstranění nejaktuálnějších následků, které ovce postihly."

Jak vedoucí kanceláře hejtmana Stanislav Mrvka doplnil, zatím do obcí poputuje 2,4 milionu korun, největší částka do Bílska: "Obec Bílsko, která byla nejvíce postižena, obdrží v první fázi od kraje 1,2 milionu korun. Pokud další obce dodají podklady, tak budou projednány ještě na mimořádném zasedání krajské rady tak, aby 19. května mohly projít zastupitelstvem a finanční prostředky vyplaceny."

Rada zároveň uložila zastupitelům a odborům kraje, aby se dál zabývaly požadavky obcí postižených povodněmi, především co se týká dopravy a životního prostředí.

autor: Ivan Mls
Spustit audio