Jihočeský kraj chce zřídit organizaci koordinující veřejnou dopravu

26. srpen 2009

Jihočeský kraj uvažuje o zřízení organizace, která by se starala o koordinaci veřejné dopravy. Vede ho k tomu současná ekonomická situace. Kraj si u dopravců objednává vlakové či autobusové spoje, na které přispívá ze svých prostředků. Problémem pak je, když spoje jezdí téměř prázdné.

První náměstek hejtmana Martin Kuba vysvětlil, že nová organizace by měla trvale sledovat dopravní obslužnost jednotlivých území, plánování jízdních řádů i jejich konkrétní vyhodnocování: "Nikdo provozovatele netlačí, aby pracovali s konkrétními spoji měsíc po měsíci či aby zohledňovali školní prázdniny. My jsme nuceni částky doplácet, protože veřejná doprava se bez dotací neobejde, a to, že provozovatel spoj o prázdninách neomezí, jen znamená, že mu poklesnou tržby a my mu musíme doplatit vyšší částku. Práce musí být skutečně dynamická, abychom mohli vhodně optimalizovat investované prostředky."

Jihočeský kraj pro letošní rok dává ze svých prostředků na úhradu tzv. prokazatelné ztráty dopravcům zhruba 700 milionů korun.

autor: Ivan Mls
Spustit audio