Jihočeský kraj bije na poplach kvůli kůrovcové kalamitě na Šumavě

24. srpen 2009

Fatální devastace Šumavy, takovými slovy hovoří členové expertní komise, kteří z pověření Jihočeského a Plzeňského kraje zkoumali kůrovcovou kalamitu na Šumavě. Svou zprávu prezentovali v neděli v Českých Budějovicích.

Opatření, která se proti kůrovci dělají v chráněných územích Šumavy jsou podle expertní zprávy nedostatečná. Jihočeský kraj proto požaduje po ministerstvu životního prostředí, aby vznikla krizová komise, která začne situaci urychleně řešit. Hejtman Jiří Zimola je v opačném případě připraven na Šumavě vyhlásit stav nebezpečí.

Člen expertní komise, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Josef Vovesný, řekl: "Charakter lze jednoduše nazvat kůrovcovou pandemií. Myslíme si, že rozsah postižení je již takový, že ho nelze zastavit a lze ho pouze tlumit. V současné době i za cenu rozsáhlých holin."

Ministerstvo životního prostředí spolu se Správnou Národního parku Šumava zveřejní své informace o monitoringu a vývoji horských smrčin na Sumavě na tiskové konferenci v úterý v Praze. Ministr Ladislav Miko nicméně v Českých Budějovicích převzal expertní zprávu a chce si ji pečlivě prostudovat.

Situaci na Šumavě by ale ministr Miko hodnotil asi mírnějšími výrazy: "Slovo pandemie znamená rozšíření nemoci na celém světě, tak nevím, co přesně znamená kůrovcová pandemie. Podívám se do slovníku, možná v lesnických slovnících je to jinak definováno."

Jihočeský hejtman Jiří Zimola charakterizuje situaci v šumavských lesích jednoznačně jako za pět minut dvanáct: "Na tento fakt upozorňuji záměrně, protože se nám někdy zdá, že vedení Správy Národního parku Šumava a ministerstvo životního prostředí se řídí podle zimního času. Mají o hodinu méně a podle toho také jednají. Obyvatelé Šumavy a její návštěvníci se ale řídí jiným časem a vidí, jaké změny se Šumavou nečinnost provádí. Proto jsem po dohodě s hejtmankou Plzeňského kraje Miladou Emmerovou inicioval v červnu expertní posouzení vybraných porostů ve druhých zónách Národního parku Šumava, zvláště těch, kde se v roce 2008 i dříve uplatnil bezzásahový režim vůči kůrovci."

autor: Ivan Mls
Spustit audio