Jihočeské soudy jsou nejrychlejší

4. květen 2005

Soudy na jihu Čech pracují nejrychleji v zemi, především občanské záležitosti jim průměrně trvají čtyři měsíce. Nejrychleji soudci řeší sousedské spory, pře kvůli opatrovnictví, exekuce či obchodní problémy. Mírně naopak pokulhávají v trestních záležitostech a sporech, které rozhoduje krajský soud, uvedla jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

Jihočeské soudy jsou velmi úspěšné i ve vyřizování platebních rozkazů, dědických řízení a v otázkách péče o nezletilé. Vůbec nejrychlejší je při rozhodování o opatrovnictví Okresní soud ve Strakonicích, jenž vede i v rozhodování o exekucích. Spisy čekající na rozhodnutí o opatrovnictví déle než tři roky neexistují na jihu Čech vůbec. "Oproti republikovému průměru je u nás doba řešení těchto případů třikrát kratší, protože máme dostatek soudců," řekla listu předsedkyně strakonického soudu Martina Flanderová.

Jihočeské soudy mají i malé procento nevyřízených případů, které leží na stole déle než dva roky. V trestní agendě je to 1,7 procenta z celkového počtu žádostí starších dvou let. Republikový průměr je přitom 12,58 procenta. "Zvolili jsme taktiku, že nejprve jsme obsadili všechna místa na okresních soudech, která teď tedy jsou na sto procent obsazena, a teprve pak jsme doplňovali místa u krajského soudu, kde nám chybí deset lidí," řekl předseda krajského soudu Bohuslav Petr.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio