Jihočeské památky zahájí sezonu už o Velikonocích

22. březen 2005

Většina památkových objektů v jižních Čechách zahájí letos sezonu už o Velikonocích. Všude najdou turisté něco nového, významné obohacení prohlídek letos čeká především návštěvníky Českého Krumlova, Červené Lhoty, Nových Hradů a Hluboké nad Vltavou.

Hrady a zámky se obvykle otevírají až s prvním dubnovým víkendem, letos však deset ze 13 objektů spravovaných Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích zahájí sezonu už v sobotu 26. března. Netýká se to Českého Krumlova, Zvíkova a Landštejna, a to hlavně kvůli počasí. "Důvodem jsou zledovatělé cesty, vysoká sněhová pokrývka a riziko pádu ledových ploten ze střech," řekla ČTK Mája Havlová z Národního památkového ústavu. Zájemci o prohlídku českokrumlovského zámku si budou muset počkat na termín obvyklého otevření sezony, tedy na 1. duben. Loni byla tato dominanta Českého Krumlova nejnavštěvovanějším památkovým objektem v jižních Čechách, když přilákala téměř 330.000 lidí. Letos tam mohou milovníci historie poprvé spatřit tři nové prostory takzvané garderoby, které se využívaly pro denní toaletu a jako převlékárny. "Vedle oficiálních a reprezentativních prostor barokního apartmá zde bude přiblížena intimita, každodenní kultura a dobová móda 18. století," uvedl kastelán zámku Pavel Slavko. Upozornil na velkou změnu v druhé prohlídkové trase, jejíž závěr se prodlužuje přes obrazárnu do horního patra Plášťové chodby, která byla od roku 1964 nepřístupná kvůli statickým poruchám. "Tato restaurovaná část zámku překvapí mimo jiné svou monumentalitou a ojediněle dochovanou kvalitou malířské výzdoby," upozornil Slavko.

Druhým nejvyhledávanějším jihočeským zámkem je Hluboká nad Vltavou, loni si ho prohlédlo bezmála 215.000 lidí. V letošní sezoně se tam připravuje další prohlídková trasa. "Termín otevření dalších pokojů závisí na průběhu restaurátorských prací," uvedla Havlová. Zámek v Červené Lhotě má nyní za sebou rozsáhlou revizi maleb a interiérových úprav, takže návštěvníci uvidí objekt v podobě, jak vypadal koncem 19. a počátkem 20. století. Loni přilákal téměř 95.000 lidí, je tedy třetí nejnavštěvovanější památkou v jižních Čechách. Velké změny čekají turisty v Nových Hradech, kde ve věži vzniká rozsáhlá expozice buquoyského skla. "Letos u nás lidé uvidí asi dvojnásobné množství skla ve srovnání s loňskem. Je to průřez produkcí buquoyských skláren, který představí zboží luxusní i sklo k běžnému použití," uvedl kastelán Jan Smolík. Také ostatní památkové objekty doplnily expozice něčím novým, co se podařilo aktuálně restaurovat. Havlová upozornila například na otevření reprezentačního barokního prostoru v třeboňském zámku, který sice není součástí trasy, ale lidé tam budou moci přijít například na koncerty či divadelní představení. Kulturní zážitky umocní dojem z většiny jihočeských památek, stejně jako oblíbené noční prohlídky.

Sezonu zahajují také památky v soukromých rukách, například Orlík, Bechyně či Blatná. "Jezero je zamrzlé, takže zatím nemůžeme počítat s tím, že nám lodní doprava přiveze turisty," podotkl kastelán orlického zámku Jaroslav Rozsypal, který první návštěvníky uvítá už o Velikonocích. Nabídku zámku letos obohatí hlavně rozšíření akvárií v zámeckém sklepení. "Loňský zkušební provoz měl ohromný úspěch, proto jsme nyní expozici zvětšili a přidali další druhy ryb," uvedl Rozsypal. Obdobné zpestření prohlídky nabízí tradičně Blatná, která otevře 2. dubna. Návštěvníky však láká i mimo sezonu, protože v zámeckém parku žije na 50 daňků. "Zimu zvládli bez problémů, už jsme zvyklí připravit si pro ně zásoby. Kromě krmení dostávají i sůl a vitaminy," řekl správce zámku Zdeněk Beran.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio