Jihočeské divadlo zahájí sezonu premiérou opery Tosca

27. září 2013

Jihočeské divadlo zahájí letošní sezonu premiérou opery Giacoma Pucciniho Tosca. Inscenace vznikla v koprodukci s plzeňským divadlem J. K. Tyla v režii Jana Buriana, nynějšího šéfa Národního divadla v Praze.

Ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták vysvětluje, v čem koprodukce spočívá:

„Budeme mít společné zpěváky, každý má svůj orchestr, svůj sbor. Budeme to odehrávat v bloku. To znamená, že diváci teď uvidí na přelomu září a října čtyři představení. Potom se to zase odveze do Plzně a my to přivezeme v březnu, kdy opět odehrajeme blok představení. Je to samozřejmě i určitý diktát ekonomický, kdy snížíme náklady asi o polovinu, ale zároveň to bude umělecké zlepšení, protože umělecké síly z dvou divadel se znásobí.“

Na nastudování se podílely obě operní scény - jihočeská i západočeská, potvrdil šéf opery Jihočeského divadla Miloslav Veselý:

„Bude dvojí hudební nastudování, ale použijeme scénu, režii, celý ten inscenační tým, kostýmy. My jsme dodali naše sólisty, oni dodali své sólisty. A samozřejmě, ani jedno z těch divadel se bez hostů neobejde, takže ještě máme hosty z Národního divadla nebo špičkového tenora, který je na volné noze. Takže jsme to všechno dali dohromady, finance jsme dali dohromady a zjistili jsme, že je to výhodně jak pro Plzeň, tak pro nás.“

Opera Giacoma Pucciniho Tosca má premiéru dnes v českobudějovickém Domě kultury Metropol. První repríza je v sobotu 28. září, hrát se bude ještě v úterý a ve středu 1. a 2. října.

autor: pku
Spustit audio