Jihočeské divadlo chce přilákat více diváků

6. květen 2004

Novou a vlídnější tvář chce od příští sezony divákům nabídnout Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Hodlá přilákat více nových diváků především z řad mladých lidí. Zároveň nezdraží předplatné, řekl novinářům ředitel divadla Jiří Šesták.

Podle něj divadlo chce, aby následující sezona byla něčím originální a zvláštní. "Chceme, aby otevřela dveře novým divákům, ale i těm, kteří divadlo v posledních letech z nějakých důvodů opustili," řekl na středeční tiskové konferenci ředitel, který je ve funkci od března. Netradiční podle něj bude nejen výběr představení v rámci předplatného, ale i vstřícnost divadla k hostům. Dodal, že stále častější budou například diskuze s herci po představení a volný vstup bude i na mnohé divadelní zkoušky. Divadlo zřejmě zavede i nepravidelné dny otevřených dveří. Svou pozornost zaměří především na studenty Jihočeské univerzity a středních škol. Ceny předplatného pro sezonu 2004/2005 se nezvyšují. Divadlo naopak připravilo několik bonusů především pro premiérové diváky, pro něž budou k dispozici například vstupenky na českokrumlovskou točnu a další překvapení. Mezi devíti typy předplatného si diváci mohou zvolit i sérii čtyř nejúspěšnějších her minulých let. Novinkou bude i internetový rezervační systém, který se nyní pomalu rozjíždí na webové adrese divadla www.jihoceskedivadlo.cz.

Plán činohry na příští sezonu předplatného obsahuje samé české hry. Je mezi nimi například Havlova Žebrácká opera či Harlekýnovy miliony od Bohumila Hrabala. Baletní scéna uvede dílo Louise Ferdinanda Hérolda Marná opatrnost. Opera připravila například pokračování písničkové retro-revue Suchého a Šlitra s názvem Vyvěste fangle aneb Med ve vlasech II či Jakobína od Antonína Dvořáka. Malé divadlo, které se od června začlení do Jihočeského divadla, zatím nemá dramaturgický plán ujasněný. Soubor se specializuje na loutkové divadlo pro dětské diváky a dosud působil jako samostatné divadlo.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio