Jihočeské děti opět přitahují zájmové kroužky

7. září 2004

Taneční kroužky patří v současné době k nejoblíbenějším volnočasovým aktivitám dětí na jihu Čech. Velmi populární jsou také některé netradiční sporty. Naopak například o vaření není zájem téměř vůbec. Zatímco po listopadu 1989 děti na kroužky a zájmové oddíly zanevřely, v posledních letech se do nich vracejí.

"Už nám chodí přihlášky e-mailem, rozvážíme brožury na školy," řekl ČTK ředitel českobudějovického Domu dětí a mládeže Josef Hošek. Podle něj se předpokládá, že do konce září děti nabídku zcela zaplní. Letos, stejně jako loni, táhnou především taneční a tvořivé obory. Bezkonkurenčně vedou moderní diskotékové tance. Velký zájem je také o silové sporty, stolní tenis či florbal. Naopak děti vůbec neláká vaření a klesá zájem o výpočetní techniku. O znovuzrození se pokouší fotografování. Podle Hoška musely ceny kroužků mírně vzrůst, aby pokryly vyšší ceny energií. "Snažíme se to držet na stejné úrovni, i tak musí být provoz dotován," upozornil. Podobné zkušenosti mají i ve Strakonicích. Tamní dům dětí zatím registruje poměrně slušný zájem. Podle ředitelky Ivy Šrámkové se předpokládá, že děti nejvíce přitáhne kroužek kytary a tvořivých předmětů. Stejně jako v minulých letech bude zájem i o tance. Ve Strakonicích mají tradičně silnou pozici automodeláři, kteří mají k dispozici novou kvalitní autodráhu. Jako zvláštnost zde otevírají také kroužek včelařství, na který loni chodilo asi deset dětí. Podobně jako v Českých Budějovicích i zde klesá zájem o výpočetní techniku. Roční školné v kroužcích se většinou pohybuje v řádu několika set korun. Aby nalákali děti na folklorní tance, museli Českobudějovičtí slevit na 50 korun. Naopak u počítačů je cena kolem 1000 korun. Ve Strakonicích stojí kroužek od 500 do 1500 korun ročně. Nejdražší je potápění za 2000 korun. Děti ale láká i pobyt v přírodě, a proto vyhledávají různé turistické a tábornické oddíly. Podle Vladimíra Kubáta z Rady dětí a mládeže Jihočeského kraje táborníci přitahují chlapce i dívky a mají zdaleka nejvíce členů. Trápí je však nedostatek peněz. Přestože děti zaplatí několikasetkorunový poplatek, stačí to tak na režii. Vedoucí pracují v naprosté většině zcela zadarmo.

Podle odhadů Rady dětí a mládeže navštěvuje jen v Českých Budějovicích různé kroužky a zájmové spolky asi 5000 dětí. V celém kraji to potom bude minimálně dvojnásobek. Podle Kubáta je to úspěch s ohledem na hluboký propad, který nastal po listopadu 1989.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio