Jihočeská univerzita spolupracuje s hornorakouskou

16. srpen 2003

Konkrétnější obsah dostává letos spolupráce Ústavu fyzikální biologie Jihočeské univerzity v Nových Hradech a Hornorakouské polytechnické univerzity v Hagenbergu. Cílem je především příprava českých studentů na studium v Rakousku a možnost, aby posluchači absolvovali část studia na partnerské škole. Novinářům to řekli představitelé obou vysokých škol.

Hornorakušané podle rektora hagenbergské univerzity Witolda Jacaka na rozvíjení spolupráce usilovně pracují. "Například od letoška budou na naší univerzitě studijní místa i pro české studenty. Dosavadní předpisy omezovaly počet zahraničních posluchačů na maximálně pět procent. Nyní jsme na tuto hranici jaksi zapomněli a jsme otevřeni prakticky pro všechny české maturanty. Znamená to, že čeští studenti u nás nemusejí platit školné," uvedl. Na hornorakouských středních školách se podle něj také od letošního roku zavádí vedle tradiční jazykové přípravy (angličtina, francouzština, italština) i výuka východních jazyků, zejména ruštiny, polštiny a češtiny. Podle ředitele novohradského ústavu Dalibora Štyse tak vzniká systém studijních oborů na rozhraní biotechnologií, přístrojových technik a informatiky, který může vytvořit základ nového technologického regionu. "Na základě nových znalostí budou vznikat technologické firmy. K tomu je tady na obou stranách budován velmi slušný vědecký základ, Je zde řada oborů, řada případů, kdy jsou již víceméně objevy na hranici vzniku nových technologií. Ale nevznikají jenom proto, že zde dosud není masa studentů, která by měla zájem je rozvíjet," vysvětlil Štys.

Hornorakouská polytechnika v Hagenbergu je zaměřena především na software a jeho aplikace v různých oborech. Na 90 procent jejích posluchačů nachází uplatnění již v průběhu studia nebo bezprostředně po jeho ukončení. Pro posluchače loni otevřeného oboru bioinformatika již využívá laboratoře v Nových Hradech.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio