Jihočeská společnost přátel hudby se stále snaží prosadit stavbu Rejnoka

12. červenec 2015

Úsilí o výstavbu Rejnoka architekta Jana Kaplického v Českých Budějovicích pokračují. Koncertní a kongresové centrum mělo vyrůst v areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech, ale předchozí vedení města přípravy zastavilo kvůli tomu, že Jihočeská společnost přátel hudby opakovaně odmítla zveřejnit jméno investora.

Stavba by vyšla zhruba na dvě miliardy. Původní projekt zesnulého architekta Jana Kaplického z roku 2008 převzala Eva Jiřičná. Rejnok by měl mít dva sály pro 1000 a 400 sta lidí a být zázemím pro kulturní instituce ve městě, například pro Jihočeskou filharmonii nebo knihovnu.


S předsedou Jihočeské společnosti přátel hudby Antonínem Kazilem, který o vybudování Rejnoka usiluje už sedm let, natočila rozhovor Pavla Kuchtová.

Jak je to v současné době s Rejnokem? Vzdali jste všechny snahy o vybudování této jedinečné koncertní síně?
V žádném případě, to přece nemůžeme vzdát. Víte, někteří lidé si myslí, že když jsme do něčeho dali peníze a energii, tak to zahodíme. To prostě nejde. Když vezmu jenom peníze, ačkoli to není to nejdůležitější, tak nás to přišlo na deset milionů. Máme platné územní rozhodnutí, studie a všechno něco stojí. Nehledě na to, že jsme objeli na vlastní náklady řadu koncertních sálů, abychom slyšeli, viděli, poptali se, jak to funguje. To se nedá vzdát. Pořád pracujeme dál, letos bychom chtěli udělat dokumentaci ke stavebnímu povolení.

A stále počítáte s pozemkem ve Čtyřech Dvorech nebo si umíte představit, že by koncertní síň byla i jinde?
Jistě může být kdekoli, ale ve Čtyřech Dvorech máme platné územní rozhodnutí. Pozemek je zablokovaný a všechno připravené pro něj. Pokud bychom síň přesunuli jinam, jsou to zase dva roky práce a musí se začít vlastně se vším znova. Pan architekt Kaplický to vymyslel velmi dobře, takže by asi byla škoda odtud odcházet.

Vidíte vůli současné radnice projektu pomoci a třeba „vrátit Rejnoka do hry“?
Ty pozemky pořád vyčleněny jsou. Teď jde o to, aby si také město řeklo, co chce mít. Na provoz, aby se svítilo, topilo, tekla voda, by to mělo podle propočtů fungovat. Budou tam dvě podlaží, 600 stání pro auta, restaurace, kavárna, kromě toho ještě 1200 metrů čtverečních komerční plochy… A co tam bude, to musíme rozhodnout. Chtěl bych to dělat ve spolupráci s městem.


Nyní již bývalý primátor Jiří Svoboda ještě před svým odvoláním k Rejnokovi řekl: „Je problém v investicích, prostředcích. Město na to nemůže v žádném případě dosáhnout a v současné době nejsou ani žádné vhodné dotační tituly. Město uvažuje do budoucna s realizací nějakého multifunkčního kulturního zařízení, kde by například našla zázemí Jihočeská filharmonie, galerie a další, ale nemusí to být nutně Rejnok. To je jedna z více variant. Uvažuje se také například o stavbě objektu tohoto typu na Mariánském náměstí. Zatím není rozhodnuto. Neřekl bych, že projekt Rejnok je úplně mrtvý, ale v tuto chvíli je v takové hibernaci.

autor: pku
Spustit audio