Jihočeská města se snaží udržet veřejné toalety

13. červenec 2005

Jihočeská města se snaží zachovat provoz veřejných záchodků, často je však kvůli vysokým nákladům pronajímají soukromníkům. Zároveň podporují vznik nových WC pro veřejnost v obchodních centrech či supermarketech. Vyplývá to z ankety ČTK.

V Českých Budějovicích slouží turistům i obyvatelům města záchodky přímo v obou budovách magistrátu. Město pronajímá soukromým provozovatelům ještě další troje veřejné toalety, a na jejich provoz tak nemusí přispívat. Vedení Českých Budějovic také podporuje výstavbu nových toalet tím, že jejich vybudování zadá jako podmínku při výběrových řízeních na nové stavby. Největším problémem je podle náměstkyně primátora Ivany Popelové informační systém města. Lidé totiž o záchodcích leckdy vůbec nevědí. "Ty jedny, které jsou přímo na magistrátu v Kněžské ulici, jsou velmi dobře utajené veřejnosti," uvedla Popelová. Magistrát se snaží prosadit změnu informačního systému. Někteří lidé však pochybují o tom, zda cedulky, které ukazují například na kostel Nanebevzetí Panny Marie, mohou současně turisty navádět k WC.

Také v Písku nabídli provoz veřejných toalet soukromníkům. Od pronájmu si slibují roční úspory 500.000 až 700.000 korun, záleží však na výši cen. Nejnižší poplatky nabídla firma Top-Levy, které by město připlácelo 1,2 miliony ročně. Před podepsáním smlouvy o pronájmu celkem šesti toalet s novým provozovatelem, předložilo novou nabídku také vedení Městských služeb v Písku. Z veřejných WC chce vytvořit chráněnou dílnu, kde by více než 60 procent pracovníků tvořili lidé s handicapem. Z návrhu však nevyplývá, zda by postižení skutečně chtěli trávit pracovní dobu na místě často negativně vnímaném veřejností. Před konečným rozhodnutím o pronájmu si proto město vyžádalo nový návrh, který by obsahoval mimo jiné i upřesnění úspor a rozšíření pracovní doby.

Jen jedny toalety provozuje město Tábor v budově městského úřadu. "Jsou však velice exkluzivní, i s hudbou," řekl ČTK tajemník města Lubomír Šrámek. Záchodky u zastávky u nemocnice město před časem zrušilo, neboť na nich značně prodělávalo. V polovině objektu pak vznikla prodejna květin, i ta však zkrachovala. "Když z města odešli vojáci, přestaly se prodávat květiny," poznamenal Šrámek. Město nyní celou budovu nabízí k pronájmu. V centru však obyvatelé mohou využít toalet v hotelech či obchodních domech.

Zcela zdarma jsou veřejná WC v Českém Krumlově. Město vlastní dvoje, která ročně dotuje zhruba 170.000 korunami. Další čtyři objekty s toaletami provozuje dceřiná společnost města Českokrumlovský rozvojový fond. Podle mluvčí českokrumlovské radnice Jany Zuziakové společnost loni zrekonstruovala WC v Jelení zahradě za 2,8 milionu korun.

Také obyvatelé Jindřichova Hradce mohou ve městě využít jen jedno veřejné WC. Podle technika městské společnosti MIHOS Petra Dvořáka jediné záchody, které stojí na nejfrekventovanější pěší třídě, potřebám obyvatel stačí. Na jeho provoz město ročně doplácí zhruba 100.000 korun. "Chystá se aktualizace informačního systému, ale jinak naváděcí šipky po městě jsou," řekl ČTK Dvořák.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio