Jihočeská města již instalují vánoční výzdobu

12. listopad 2004

Jihočeská města již začala instalovat tradiční vánoční výzdobu do svých ulic. Mnoho radnic dokonce letos přikoupilo nové osvětlení, na něž leckde přispěli sponzoři. Do adventu by měly Vánoce připomínat všechny hlavní ulice a náměstí ve většině jihočeských měst.

Pro České Budějovice bude letos vánoční osvětlení zajišťovat soukromá firma, která ve výběrovém řízení získala do správy veškeré veřejné osvětlení ve městě. Podle náměstka primátora Juraje Thomy magistrát investoval do nové výzdoby poměrně velké peníze, a vedle tradičních ulic tak budou vyzdobena i další místa. Rekonstrukcí projde například vánoční výzdoba hlavního náměstí Přemysla Otakara II., osvětlena bude tradičně i Krajinská ulice, kde na výzdobu přispívají soukromí majitelé domů. Nově osvětleno bude také Piaristické náměstí. Výzdoba by se navíc měla každým rokem rozšiřovat.

Také Jindřichohradečtí jsou na svou vánoční výzdobu pyšní. Město sice letos žádné nové osvětlení nepřikupovalo, ale i tak současná výbava vyzdobí většinu historického centra i zámku. Osvětleny budou například stromy před zámkem a na hlavním náměstí, veřejné osvětlení na náměstí a ulice Panská a Klášterská. "Stará se nám o to soukromá firma a dávají si docela záležet. Myslím, že to bude pěkné," řekl Matoušek. Centrum Jindřichova Hradce zůstane osvětlené ještě pár dní po Novém roce. Novou výzdobu za zhruba 150.000 korun letos přikoupila strakonická radnice. Osvětlení ozdobí obě náměstí, ulici U Markéty, most Jana Palacha a další důležitá prostranství. Technické služby již začaly s instalací a do adventu by ji měly stihnout. Nebude chybět ani tradiční vánoční strom. Statisíce korun si mohla dovolit investovat do nového osvětlení také prachatická radnice. Výrazně jí při tom pomohli sponzoři z řad místních podnikatelů, kteří na výzvu města zareagovali desetitisícovými částkami. Podle starosty Jana Bauera si tak město může dovolit vyzdobit nejen centrální náměstí a celé historické jádro, ale i hlavní přístupové cesty. Vánoční Prachatice budou návštěvníky vítat ještě asi dva týdny po svátcích. Žádné zásadnější investice letos nepadly do vánoční výzdoby v Táboře. Podle Lenky Horejskové z odboru kultury město pouze opravilo a doplnilo chybějící součásti. I tak ale v centru města stane velký vánoční strom a světla se rozzáří nejen na náměstí, ale také celém centru města. Vánoční výzdoba bude na hlavní třídě od vlakového nádraží do centra i na Křižíkově náměstí. Vánoční strom by se měl rozsvítit 1. prosince současně s otevřením vánoční výstavy v místní galerii AD1551.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio