Jihočeši zatím internet příliš nevyužívají

18. říjen 2005

Lidé z Jihočeského kraje využívají vysokorychlostní internet skoro nejméně v ČR. Pouze dvě procenta jihočeských domácností je připojeno k internetu pomocí telefonních linek nebo rozvodů kabelových televizí. Hůře už jsou na tom s připojením jen lidé v Plzeňském a Zlínském kraji. Vyplývá to z průzkumu telekomunikační společnosti Nextra, která patří do norské skupiny Telenor.

"Jihočeský kraj je ale jedním z těch, kde počet aktivních přípojek roste. Nejvíce uživatelů vysokorychlostního internetu je tradičně ve velkých městech, což odpovídá dlouhodobým trendům" řekl ČTK produktový ředitel Nextry František Mikeš.

Nejlépe jsou na tom ve využití vysokorychlostního internetu Pražané s 13 procenty připojených domácností. Republikový průměr přitom dosahuje jen pět procent. V Česku je asi 200.000 linek vysokorychlostního internetu, což není ani jedno procento v Evropě. Nejvíce připojení mají v zemích Beneluxu a ve Skandinávii, kde podobných služeb využívá třikrát více lidí než v ČR. Podle Mikeše je to dáno pozdním příchodem počítačů do země, jejich cenami a nižší koupěschopností českých občanů. "Rozvoj v tuzemsku začal o pět až sedm let později. Velmi významnou bariérou je i nižší podpora státu u internetu a také dominantní postavení Českého Telecomu," uvedl. Česko však podle něj patří mezi čtyři evropské země s nejvyšším meziročním nárůstem připojení k vysokorychlostnímu internetu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio