Jen na trase z Budějovic do Rakouska je 150 billboardů. Od září mají všechny zmizet

29. srpen 2017

Už v pátek 1. září mají od českých dálnic a silnic první třídy zmizet reklamní billboardy. Svaz provozovatelů venkovní reklamy s tím nesouhlasí. Ředitelství silnic a dálnic ale bude muset všechny billboardy, které zůstanou, nejdřív zahalit a pak odstranit.

Například jen kolem silnice číslo tři, známé také jako E55 z Českých Budějovic do Rakouska, to bude hodně práce. Už při výjezdu z jihočeské metropole řidiči potkávají desítky billboardů na obou stranách mezinárodní silnice.

„Nesouhlasíme s plošným zákazem, který je v rozporu se svobodou podnikání i se zdravým rozumem. Všechny legální plochy mají platné nájemní smlouvy, povolení, platíme za ně nájem. Zákaz se tak dá přirovnat k vyvlastnění,“ reagoval prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas.

Pokud provozovatelé svá reklamní zařízení neodstraní, bude muset reagovat Ředitelství silnic a dálnic. „My máme patnáct dní na to, abychom ta reklamní zařízení zakryli, a potom, jak říká zákon, odstranili,“ upřesňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Na trase z Českých Budějovic k rakouské hranici a zpátky je nyní zhruba 150 billboardů a dalších reklamních ploch. „Silnic první třídy máme 5800 kilometrů, to znamená, že skutečně obsáhnout celou republiku bude náročné. Nelze očekávat, že bychom to udělali ze dne na den,“ dodává Jan Rýdl.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic odhaduje, že práce na všech dálnicích a silnicích první třídy mohou trvat několik měsíců.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio