Jednotnou jihočeskou záchrannou službu povede Marek Slabý

2. červen 2005

Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje povede Marek Slabý, který dosud pracoval jako ředitel táborské záchranky. Ředitelem ho jmenovala rada kraje na svém úterním zasedání, řekl novinářům jihočeský hejtman Jan Zahradník. Jednotná jihočeská záchranná služba oficiálně vznikne počátkem července, nový ředitel však nastoupil do funkce již ve středu.

S týmem ekonomických pracovníků chce připravit především administrativní sjednocení záchranných služeb, na práci zdravotníků se podle Slabého nic nezmění. Sloučením se zlepší vzájemná koordinace výjezdových stanovišť, sníží se počet administrativních pracovníků a ušetří se společnými nákupy. Počet výjezdových míst zůstane zachován. "Pro fungování integrovaného systému je tahle jednotná záchranka velmi důležitá. Ostatní dvě složky systému hasičský záchranný sbor a policie jsou organizovány velmi přísně a centrálně krajsky a záchranka tak organizována nebyla," uvedl Zahradník.

Krajské operační středisko, společné pro všechna výjezdová místa, však zatím nevznikne. "Podmínky vyžadují, aby nejprve fungoval jednotný systém dorozumívání," řekl Zahradník. Při schvalování frekvencí radiových stanic se však podle něj objevily komplikace. Odhady nákladů na vybudování dispečinku se pohybují mezi 80 až 60 miliony korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio