JČE loni zvýšila zisk

15. duben 2003

Konsolidovaný zisk a.s. Jihočeská energetika (JČE) za rok 2002 dosáhl bez menšinových podílů 577,210 milionu korun a meziročně vzrostl zhruba o 391 milionů.

Vyplývá to z auditovaných výsledků společnosti, které ČTK poskytl Jan Matějka ze sekce ekonomiky JČE. Zisk se loni zvýšil hlavně kvůli mimořádným výnosům, které vznikly zúčtováním opravné položky k akciím a činily asi 190 milionů korun.

Zisk společnosti rostl ale i díky zlepšení nákupu a prodeje elektřiny. Jihočeské rozvodné společnosti také poklesly náklady na poradenské služby, snížily se placené úroky a nižší bylo i leasingové nájemné. Tržby JČE byly loni 6,432 miliardy korun a proti roku 2001 se zvýšily přibližně o 404 milionů. Tržby za elektřinu činily 6,241 miliardy a za teplo 25,808 milionu korun. Dceřinými společnostmi JČE jsou ECO Trend a dále Energetika servis. Mezi přidružené společnosti s podstatným vlivem patří is.energy czech, Hellux Elektra, EFIS a Energetika Invest, která je mj. majoritním vlastníkem Teplárny Tábor. JČE má základní kapitál 1,916 miliardy korun a podle konsolidované rozvahy její vlastní kapitál na konci loňského roku vzrostl o více než 270 milionů na 4,021 miliardy korun. Německý energetický koncern E.ON minulý týden oznámil, že od rakouské společnosti Energie AG Oberösterreich (EAG) koupí další podíly ve třech českých distributorech elektřiny. Upevní si tak pozici na českém trhu s energií, kde již vlastní podíly v šesti z osmi distributorů elektřiny. Akvizicí získá majoritu v Jihočeské energetice (JČE) a Jihomoravské energetice (JME).

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio