Jaroslav Samson Lenk na českobudějovický rozhlasový koncert rád vzpomíná

„Ten budějovický rozhlasový koncert si dobře pamatuji. Do Budějovic jezdím rád. Začínal jsem tam s Roháči a Tondou Hlaváčem, Milanem Husárikem a dalšími dobrými kamarády...“ Tak si připomněl Jaroslav Samson Lenk, známý a oblíbený písničkář a vůbec důležitá postava naší folkové scény už několika posledních dekád, svůj sólový koncert na sklonku listopadu roku 2012 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

„A mám pocit, že jako bych přijížděl domů. Navíc ten koncert v rozhlase navštívily i holky,  se kterými jsem se v Lišově učil. A to bylo také příjemné setkání," dodává písničkář v komentáři nahrávky, kterou si nyní můžete poslechnout i online na našem webu.

Je sice pravda, že Jaroslav Samson Lenk je Západočech, ale jeho středoškolské mládí bylo jihočeské, přesněji řečeno, lišovské, a k náklonnosti k tomuto kraji se hrdě a rád hlásí, a to nejenom svou přezdívkou Samson, jak  v aktuálním rozhovoru na dálku sám potvrdil, když srovnával České Budějovice svého mládí s dneškem:

„To se nedá srovnat. V době mého mládí připomínaly Budějovice poválečné město - byly takové otlučené. Oproti vesnici to mělo jedinou výhodu, že nám tam dali v hospodě bez občanky pivo a tatarák. Teď je všechno jiné. Vždycky se tam těším.“

A České Budějovice se zase těší na Samsona, až se sem zavítá, až to  opět půjde.

Co uslyšíte

Jaroslav Samson Lenk v Českém rozhlase České Budějovice

Ale  - než se tak stane – můžeme se vrátit v druhém výběru k více než osm roků starému českobudějovickém rozhlasovému koncertu Jaroslava Samsona Lenka, s nímž je jaksi přirozeně spojena pohoda v písničkách s průzračnou melodií, s trampskými songy a vandrováním a  jehož můžete znát nejenom jako písničkáře a vedoucího vlastní kapely Samson a jeho parta, zakladatele folkového souboru Máci, ale také jako člena již legendární a stále koncertující skupiny Hop Trop.

Ostatně dvě písničky od Hop Tropu uslyšíte  v komornější podobě od Jaroslava Samsona Lenka (Amazonku a Jonatána) a také jeho křehké písničky jako Usměj se na svět, Vodácká holka, Svetr nebo Bohatství-bída.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Jiří Kasal
Spustit audio