Jan Vaněček: Červen

3. červen 2019

Červen je měsícem nadějí. Startuje v něm léto, a sluníčko nám dopřává dobré nálady.  Stáváme se optimisty  a věříme na  šťastný konec.

Vysokoškoláci jsou si jisti, že zvládnou  zkoušky a budou mít pak tři měsíce od studia  klídek. Rodiče doufají, že synáček i dceruška se zase pochlubí jedničkami na vysvědčení a  za odměnu  si pak užijí  prázdnin na společné dovolené u moře. Já si přeji, abych byl zdráv a dobře se mi vedlo na zemi.

Hezkou nadějí je prožitek letní lásky. Může dojít i k nenadálému vzplanutí. Píšou se o tom knihy. Ve Vančurově Rozmarném létu okouzlí tři přemoudřelé místní pány půvabná společnice kouzelníka Arnoštka Anna. Každý z nich se začne po svém o ni ucházet, ale jejich naděje vyjdou naplano.    

A co příroda? I ta si dělá naděje. Jedna z pranostik praví: Je-li červen deštivý, krásný červenec nás navštíví. V červnu se začínají  červenat jablka a jahody. Prý od toho vznikl i název tohoto měsíce. Také ostatní ovoce a zelenina vypadá spokojeně. A pokud se mají k světu i švestky, nutno začít oprašovat palírny. 

Zemědělci se zaradují, když při pohledu na obilné lány mohou spokojeně říct, je to s letošní úrodou nadějné. Bohužel stane se, že jsou to bláhové naděje, zhatí je velké letní sucho.  Ale dá-li bůh, nadějí se pro ně pak stane finanční kompenzace od státu za to sucho, v případě povodně za zaplavené pole a louky. 

Červnu dominuje znamení Blíženců. Kdo se v něm narodí, je vnímavé a přizpůsobivé povahy, intelektuálního založení a má vynikající komunikační schopnosti. To je pro jeho  život dobrá naděje.

autor: Jan Vaněček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.