Jan Spálený v údolí vzpomínek

5. říjen 2016

Terčino milé údolí, tak se jmenuje hudební novinka Jana Spáleného. Jedná se o záznam letošního letního koncertu na tvrzi Cuknštejn u Nových Hradů. Na album vybral Spálený skladby mapující celých třiatřicet let existence jeho kapely. Přináší tak skladby s texty Pavla Vrby, Pavla Kopty a dalších autorů, jichž si velmi váží. Vedle toho zařadil i písně nové, které měly premiéru právě na Cuknštejně.

„Tenkrát, po válce, jsme na statku u Nových Hradů s bratrem trávili léto s tátou, který se vrátil z Brity osvobozeného koncentráku Bergen-Belsen, a prožívali jsme jeho zásadní setkání se zbytkem rodiny.“ Těmito slovy přibližuje v bookletu svého nového alba Jan Spálený důvody, proč se je rozhodl natočit právě na Novohradsku, konkrétně v tvrzi Cuknštejn, která je součástí areálu známého Terčina údolí.

Nevšední prostředí, génius loci, velmi osobní vzpomínky. Zkuste odolat. Už název desky Terčino milé údolí jasně napovídá, že Janu Spálenému tenhle kousek jižních Čech uvíznul v srdci a že se sem vrací často a rád.

Letos tedy v muzikantské „plné polní“ a se záměrem ozvučit svým originálním blues romanticky omšelé zdi Cuknštejna, to vše za asistence spoluhráčů Michala Gery (trubka, křídlovka) a syna Filipa (tuba, baskytara). A taky vnímavého publika.

Všechno se v jedno spojilo. Kruh byl opsán. A skladby mapující celých 33 let existence protagonistovy kapely ASPM jako by měly výdrž onoho věkovitého zdiva. Jsou z bluesového kamene, syrové, neomítnuté podbízivou fasádou. Občas tlačí a dřou, až to bolí. Ale pořád pevně stojí.

Takové koncerty stojí za to zaznamenat.

Jan Spálený Trio - Terčino milé údolí
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.