Ján Sliacky: Na příjmu

11. leden 2021

Jste na příjmu? Myslím tím, jestli máte zapnutý počítač nebo v kapse či kabelce telefon. Tak abyste mohli reagovat okamžitě, jakmile vás bude někdo kontaktovat. Někteří z nás už ihned po probuzení určitě zkontrolovali svůj email či nahlédli do mobilu – jestli je všechno v pořádku. Nemám pravdu?

Pamatuju si ještě velice zřetelně dobu „předmobilní“. A mladším mohu potvrdit: žilo se, stavělo, vyrábělo i randilo možná mnohem kvalitněji než dnes.

Přijde mi, že šéfové v práci místo toho, aby programově organizovali a plánovali dopředu, spoléhají na to, že když to bude potřeba, nějak to operativně telefonem vyřeší. Všichni jsou přeci stále na příjmu. Ten, který není, i kdyby se v práci přetrhnul, bude za černou ovčí či bílou vránu.

Napadlo mě onehdy při procházce po hrázi rybníka Svět, že Jakub Krčín žádný telefon nevlastnil, počítač už vůbec ne. A přemýšlím, kdyby tomu tak bylo, jestli  by byl zvládl vykonat dílo, které ho proslavilo a přetrvalo dodnes.

Když si před lety Franta s Maruškou domluvil schůzku ve čtvrtek o páté u kašny, byl ve čtvrtek o páté u kašny. Teď? Když tak zavolá nebo napíše Marii sms, že nestíhá. A je to!

Vím, že pokrok se nedá zastavit. Myslím si však, že někdy není takovým přínosem, jak se na první pohled zdá. A co soudíte vy?

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.