Jako důkaz o řízení pod vlivem alkoholu nově stačí dechová zkouška

23. leden 2009

K usvědčení řidiče, že pil alkohol, od ledna stačí podle nového policejního zákona dechová zkouška. Výsledek nadýchaný do alkohol-testru byl dosud jen orientační a důkazem byl krevní rozbor.

"Pokud je dechová zkouška provedena kalibrovaným přístrojem, tak je postačující jako důkaz. Není povinnost odvážet osobu, která byla po dechové zkoušce pozitivní, na odběr biologického materiálu a lékařské vyšetření. To pouze v případě, že by dechová zkouška probíhali klasickou trubičkou, tedy dýcháním do balónku," doplnil Lubomír Veselý, šéf dopravní služby Jihočeské policejní správy.

Jiné testry mají policisté na zjišťování drog u řidičů. Jsou ale jen na jedno použití a stojí podle Lubomíra Veselého zhruba 600 korun: "Je jich dle mého názoru méně, než bychom očekávali. Samozřejmě je to vše otázka peněz, takže se policisty především snažíme zaučovat, aby dostatečně poznali, že kontrolovaná osoba je pod vlivem drog. K tomu používáme různé odborníky a znalce, kteří nám řeknou, podle čeho to poznat."

V Česku platí nulová tolerance návykových látek v krvi řidiče. Pokud se zjistí, že řidič byl pod vlivem alkoholu nebo drog, musí také zaplatit odvoz na odběr, samotný odběr biologického materiálu a jeho vyšetření. Zejména toho, kdo bude řídit pod vlivem drog, by mohla zaskočit vysoká finanční částka.

Spustit audio