Jak zpracovat houby? Zkuste kyselé houbičky od babičky Justiny

31. srpen 2017

Největší audioportál na českém internetu

Zavařené houby | Foto: Zdeněk Hájek

Oslava výročí svatby v keramické dílně v Maříži na Slavonicku; recept babičky Justýny na houbičky na kyselo; jak některé herečky a zpěvačky šláply vedle při kosmetické péči

Recept na naložené houby od své babičky nabídla posluchačům autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Rozhodně doporučuje jej vyzkoušet. „Lepší houbičky jsme fakt nejedli a chválí je i všechny návštěvy,“ říká.

Očištěné a oprané houby pokrájíme. Do hrnce dáme vařit osolenou vodu a do vroucí vody vhodíme na 15 minut houby. Vedle vaříme ocet, čtyři nová koření a čtyři zrnka pepře a velké množství jemně nakrájené cibule.

Pak sítem nabíráme houby z vařící vody do vařícího se nálevu a znovu necháme 10 minut vařit. Pak nabereme opět sítem na mísu a necháme vychladnout.

Studené plníme do sklenic. Zavíčkujeme. Nesterilizujeme.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.