Jak úspěšně vypěstovat stromkový angrešt?

24. září 2020

Stromkový angrešt patří ke stálicím českých zahrádek a díky nově vyšlechtěným odrůdám, odolným proti padlí, se stále pěstuje, ať už jako keř nebo stromek. Do menších zahrad je vhodnější stromek, přece jen zabere méně místa a také se pohodlněji očesává.

Angrešt snese i polostín, ale nejlépe se mu bude dařit na slunném místě. Pro stromkový angrešt je důležitá opora – kůl nebo tenká trubka, kterou umisťujeme nejlépe na východní stranu. Uvazujeme nad roubem, pod roubem a uprostřed kmínku, aby se nevytvořilo tzv. „bříško“ – obloukovité vyhnutí. Úvazek by měl být osmičkový a není na škodu obalit místa úvazu na kůlu nebo trubce nějakým měkkým materiálem, dobře poslouží například tubex, což je pěnový izolační materiál.

Střih a hnojení

Před výsadbou zakrátíme kořínky, které byly poraněné při dobývání stromku ve školce, řez by měl být čistý, bílý. Stejně tak zakracujeme větvičky v korunce na 3 až 5 pupenů a tak, aby na konci větvičky byl pupen venkovní.

Nové keře rybízu a angreštu vysazujeme nejlépe na podzim

Hnojíme postupně, a pokud chceme vyhnojit i výsadbovou jámu, musíme ji vyrýt hlouběji, použít uleželý hnůj a ten zakrýt ještě nejméně 20 centimetry zeminy, aby nespálil kořínky. Je dobré udržovat pěkně okopané rabátko bez trávy a plevelů, které zbytečně odčerpávají živiny.

Angrešt v kuchyni

Angrešt je nejlépe jíst čerstvý, kdy obsahuje nejvíce vitamínů. Svou výraznou chutí ale dobře poslouží také v bublaninách. Do kompotu by se měly použít nepřezrálé pevné plody a z angreštu uvaříme i dobrou marmeládu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.