Jak udržet pleť doslova alabastrovou? Kráse pleti prospívá odvar z petržele nebo šťáva z okurek

Zelená zelenina, jako jsou okurky nebo petržel, dodají pleti hydrataci. To tvrdily dámy už v polovině minulého století.

Také čaj z máty a ořešáku prý v obkladech zabraňuje stárnutí. A možná tomu nebudete věřit, ale v bohatých rodinách se dříve spoléhalo na masové řízky. Tenké plátky syrového telecího nebo drůbežího masa si dámy přikládaly na pleť a přísahaly, že je po nich hladká a zářivá.

Některé si zase večer omývaly obličej čerstvým mlékem se špetkou soli nebo studenou syrovátkou. I ta měla pleť vyhladit a vypnout. A nezapomínaly ani na všemocný med. Medová maska prý dokáže zastavit čas. Nezbývá nám nic jiného, než to vyzkoušet.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.