Jak připravit IT na záplavy?

4. říjen 2002

Na nutnosti zahájit diskusi o opatřeních v oblasti informačních technologií, která by snížila škody při případných dalších záplavách, se včera shodli účastníci konference o vlivu povodní na informatiku. Opatření by se měla podle ředitele firmy IT Systems Václava Sabáčka týkat především rozšíření možností, jak informovat veřejnost o nebezpečí záplav.

"Konkrétně budeme usilovat o to, aby byl přenos informací znásoben tak, že budou plynout několika cestami," řekl Sabáček. Účastníci konference, mezi nimiž byli také zástupci Jihočeské hospodářské komory (JHK), Českého hydrometeorologického ústavu a starostové obcí, konstatovali, že v krizových situacích lze počítače využít mnohem lépe, než tomu bylo při záplavách.

"Informace se musí dostat i tam, kde přestane fungovat elektrický proud. V současnosti je největším problémem nedostatek technologie, nízká hustota sítě a nedostatek náhradních zdrojů elektřiny," uvedl ředitel pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích Pavel Polcar. Řešení by se měla zaměřit zejména na zdokonalení samotných informačních technologií a dále na zdokonalení distribuce dat. "Informační systémy jednotlivých institucí by se měly více propojit a vytvořit soustavu, díky níž bychom byli schopni lépe zvládat krizové situace. Zde vidíme naši úlohu, neboť sdružujeme jihočeské podnikatele a můžeme tedy sjednotit jejich názory," poznamenal zástupce ředitele JHK Petr Kukla.

V jižních Čechách, kde povodně postihly 329 z 623 obcí, velká voda způsobila největší škody. Jihočeský kraj bude na obnovu majetku potřebovat 15,4 miliardy korun a na dalších 13,8 miliardy odhadli své škody obyvatelé jižních Čech.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio