Jablek se na jihu Čech urodilo méně než loni, ale jsou kvalitnější

17. září 2017

Sklizeň jablek na jihu Čech bude podprůměrná. Třicet procent ovoce zničily jarní mrazy, mnoho plodů kvůli nim opadalo. I přesto teď v sadech největšího jihočeského producenta ovoce Zemcheby Chelčice najdete stromy obalené jablky.

„Vidíte, že ta jablka jsou krásná velká. Je to odrůda Šampion, ale bohužel je jich tady míň, protože ty mrazy na jaře způsobily, že některé plody opadaly,“ říká ředitel Zemcheby Chelčice Jaroslav Muška.

Celkově je podle něj úroda o dvacet až třicet procent pod průměrem. Některé odrůdy jsou odolnější vůči mrazu, některé méně. Mezi málo odolné patří Gala, Šampion a Bohemia.

Po sadu teď traktor rozváží plastové bedny, do nichž brigádníci uloží sklizené ovoce. Podle vedoucího obchodu Zemcheby Chelčice Václava Špána ale sehnat lidi na sklizeň není jednoduché. „S našimi lidmi bychom to nestihli, takže si najímáme brigádníky. Bývá to kolem čtyřiceti lidí převážně z ciziny. Brigádníci už sem jezdí delší dobu, takže jsou osvědčení, víme, co od nich můžeme očekávat,“ dodává.

Sklizeň jablek potrvá v Chelčicích do konce října.

Spustit audio