J. Zahradník se znovu stal hejtmanem Jihočeského kraje

10. prosinec 2004

Hejtmanem Jihočeského kraje se dnes stal krajský lídr občanských demokratů a dosavadní hejtman Jan Zahradník. Jeho prvním náměstkem bude v následujících čtyřech letech Robin Schinko (ODS) a dalším náměstkem lidovec Vladimír Pavelka. Na svém dnešním ustavujícím zasedání o tom rozhodli krajští zastupitelé.

V krajské radě zasednou i občanští demokraté Pavel Pavel, František Dědič, Karel Matoušek, Luboš Průša a František Štangl, lidovci Marie Hrdinová a Jiří Netík a Lumír Mraček ze SNK - sdružení nezávislých.

Na základě koaličních jednání byly také rozděleny kompetence radních. Statutární zástupce hejtmana Schinko bude odpovídat za dopravu, dopravní obslužnost, silniční hospodářství a investice. V kompetenci hejtmanova náměstka Pavelky bude zdravotnictví a sociální věci. Uvolněný radní Pavel bude řídit regionální rozvoj, územní plánování, stavební a územní řízení, evropskou integraci a správu majetku a Štangl kulturu, památky a cestovní ruch. Jejich kolegyně Hrdinová bude odpovídat za školství, sport, mládež a zaměstnanost a Netík za životní prostředí, zemědělství, vodní a lesní hospodářství a politiku venkova. Komunisté, kteří jsou stejně jako ČSSD v opozici, dnes neuspěli se žádným ze svých doplňujících návrhů. Jejich lídr Petr Braný připomněl, že (komunisté) ctí výsledky voleb a nehodlají se ucházet o post hejtmana. Jejich dva kandidáti na pozici uvolněného a neuvolněného člena rady ale v tajném hlasování neprošli. K hlavním prioritám Jihočeského kraje, jak uvedl nově zvolený hejtman, patří především zlepšení dopravní dostupnosti regionu, konkrétně výstavba dálnice D3, rychlostní komunikace R4 a IV. železničního koridoru. V popředí zájmu jsou i podpora podnikání a rozvoj školství a zdravotnictví. Kraj, který již loni změnil Nemocnici České Budějovice na akciovou společnost, hodlá podle Zahradníka dále pokračovat v transformaci bývalých okresních nemocnic. "Nemocnice je třeba transformovat uvážlivě a v okamžiku, kdy budou zdravé a nebudou vykazovat záporné hospodářské výsledky," uvedl hejtman. ODS jako vítěz krajských voleb uzavřela dohodu o povolební spolupráci s KDU-ČSL. K ní poté přistoupilo SNK - sdružení nezávislých. Občanští demokraté mají v jedenáctičlenné radě kraje sedm křesel, KDU-ČSL tři a SNK jedno. Vítězná ODS získala v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu 27 míst, druhá KSČM 12. ČSSD má sedm křesel, KDU- ČSL šest a SNK - sdružení nezávislých tři.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio