Ivan Mls: Komenský

9. listopad 2020

Milý Jene Amosi, vím, je to sice už 350 let, co ses rozžehnal s tímhle světem, ale to, co jsi vytvořil, tady s námi zůstává dodnes. Dovol, abych ti za to složil poklonu. Nevynalezl jsi sice kolo, kladku, střelný prach, ani nevypočítal gravitační konstantu, nicméně vymyslel jsi čtyřstupňový systém vzdělávání od mateřských škol, přes základní a střední až po vysoké, který přežil staletí i nejrůznější režimy. Systém, kterým v různých stupních prošel každý z nás. 

Nepochybuji, že stvořit něco tak trvanlivého, co odolá zubu času a zůstává funkční i po několika staletích, vyžadovalo fištrón a vpravdě vizionářský mozek. Kdyby v tvé době existovala propracovaná ochrana duševního vlastnictví, asi by sis na licenčních a jiných poplatcích přišel na pěkný balík. A byl bys nejen evropskou intelektuální celebritou, ale i finančním magnátem.

Proč ti ale píšu, milý Jene Amosi, „učiteli národů“. Nikde v tvém díle, alespoň co jsem stihl ve spěchu zjistit, neb jsem se neřídil tvou myšlenkou, že veškeré kvaltování toliko pro hovada dobré jest, se nenachází ani zmínka o distanční výuce. Kterou bys zajisté ve své jasnozřivostí dokázal správně uchopit a rozpracovat. Dnešní rodičové i pedagogové by ti za tvé rady jistě byli velmi vděčni. Chápu, že v tvé době neexistovala elektřina ani počítače, natož pak nějaký internet, ale neříkej, že jsi třeba v čase morových ran a válečné vřavy, které jsi zažil, nepopřemýšlel hlouběji nad tím, jak zařídit, aby vzdělávání netrpělo a někam sis nějakou trefnou poznámku nezapsal. Moc by nám to pomohlo. Zkus alespoň nějak naznačit. Víš, milý Jene Amosi, mám trochu obavy o budoucnost generace, která by první třídu absolvovala jenom distančně.

Tvůj Ivan Mls.

Spustit audio