Ivan Mls: Evropský den bez aut

22. září 2023

Představte si, že dnes vstanete, vyjdete z domu a uvidíte jenom chodce, cyklisty, běžce, koloběžkáře, hromadná doprava pojede přesně načas, protože nikde nebudou žádné kolony, zácpy a bouračky.

Ptáte se, proč si to máte představit? Protože máme v kalendáři 22. září, a to je Evropský den bez aut. Den, kdy bychom si měli – nebo mohli – uvědomit, že lze existovat i bez individuální automobilové dopravy. Tedy hlavně ve městech, na která Den bez aut míří.

Představujte si dál, jak děti přicházejí do školy hezky pěšky, tak jako tak to mají od domu nebo od zastávky autobusu jen pár set metrů, a maminky se tak nemusejí stresovat, kde, krucipísek, před tou školou zastaví.

Představte si, jak zarytý automobilista s překvapením zjišťuje, že svezení autobusem nebo trolejbusem, tedy mastnou tyčí, jak s opovržením rád říkává, není vůbec špatné, mají tu i klimatizaci, časově to vychází skoro na stejno a ještě nemusí pracně hledat místo k zaparkování a utrácet za parkovné.

Představte si, jak uprostřed dne přejdete největší kruhovou křižovatku ve střední Evropě, pardon, českobudějovické náměstí, aniž byste museli čekat, až projede kolona aut.

Představte si, že projedete městem na kole v místech, kde nejsou cyklostezky, aniž byste měli pocit, že pácháte asistovanou sebevraždu.

Představte si, že v obchodě s obuví uzemníte prodavačku požadavkem, že vám ani tak moc nezáleží na tom, zda jsou nové boty trendy a cool, ale chcete, abyste v nich ušli denně aspoň deset kilometrů bez puchýřů a otlačenin…

Představte si, že jako chodec nemáme ani ten nejmenší důvod rozčilovat se a nervovat, když chodec před vámi náhle prudce zpomalí nebo změní směr…

Představte si, že… ale dost. Zapojte taky vlastní fantazii, co by podle vás mohl den bez aut znamenat.

Šmankote, teď mě ale napadlo, že Den bez aut už to má vlastně spočítané. Vždyť přece směřujeme ke krásné, čisté, vyvoněné elektrické budoucnosti bez smradlavých spalovacích motorů - takže vlastně časem zcela pomine důvod nějakým způsobem auta zatracovat. Nová doba nás k tomu alternativnímu způsobu mobility dovede sama…

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Digidemence

    Mám pocit, že se o mně začíná tak trochu pokoušet demence. Ne taková ta obyčejná, lidská, někdy označovaná jako stařecká, ale ta nová, moderní, digitální.

  • Ivan Mls: Dovolená

    Nejsem žádný velký cestovatel, který musí kvůli uspokojení svého ega navštěvovat stále nová místa. S postupem času mi ke štěstí stačí pár oblíbených vyzkoušených lokací.

  • Ivan Mls: Světové dny

    Všimli jste si, jak jsou dva prázdninové měsíce z mezinárodního a světového hlediska chudé? Mám teď na mysli chudobu týkající se různých světových a mezinárodních dnů.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.