Investice v Třeboni půjdou hlavně do lázeňství

3. únor 2006

Třeboň bude letos investovat hlavně do lázeňských služeb, především do výstavby wellness centra v lázních Aurora. Další peníze vynaloží na opravy silnic a chodníků, začne se stavbou zimního stadionu a dokončí centrum pro volný čas dětí a mládeže.

Rozpočet města počítá s výdaji přes 412 milionů korun, což je o 66 milionů korun víc než loni. Promítá se do něj hlavně velký a dlouhodobý projekt rekonstrukce a modernizace lázní, na který město dostane dotaci ze Společného regionálního operačního programu EU. "Celý projekt končí v červnu 2007, ale letošní rok je zásadní, protože objem prací bude největší," řekl ČTK třeboňský starosta Jiří Houdek.

Za 117,7 milionu korun vznikne v Lázních Aurora wellness centrum, jehož součástí bude opravený bazén a od října také různé vodní atrakce pro lázeňské hosty i obyvatele a návštěvníky města. Peníze z Evropské unie pokryjí tři čtvrtiny nákladů, 15 procenty přispěje stát. "Přestože město zaplatí jen deset procent, musí nejdřív práce zafinancovat a teprve pak obdrží peníze do rozpočtu. Na překlenutí si musíme půjčit z kontokorentního úvěru," dodal Houdek. Upřesnil, že výše úvěru by neměla přesáhnout 26,6 milionu korun, protože během roku přijdou do rozpočtu evropské peníze za dokončení předchozích etap projektu.

Příjmová část třeboňského rozpočtu počítá i s 33,5 milionu korun za prodej objektu kasáren firmě Lavana, o němž zastupitelstvo rozhodlo loni v říjnu. Dosud však firma neuzavřela s městem kupní smlouvu. Zastupitelé jí nyní dali lhůtu do konce února, jinak zruší výsledky výběrového řízení.

Třeboň bude také pokračovat v opravách silnic a chodníků, za něž zaplatí 28,7 milionu korun. Do rozpočtu se letos poprvé dostala částka na zahájení stavby zimního stadionu, a to 12 milionů korun. Do prázdnin chce radnice dokončit nové klubovny pro děti a mládež i dopravní hřiště v jejich blízkosti. Na kulturu Třeboň letos vynaloží asi 20 milionů korun, jejich součástí bude i rekonstrukce nádvoří kláštera za 2,8 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio