Inspektoři ČOI kontrolovali tržnice ve Strážném

17. srpen 2005

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) zabavili při pondělní kontrole tržnic ve Strážném na Prachaticku padělky za sedm milionů korun. Většinu zabaveného zboží tvořil textil a obuv. Majitelé se k věcem nepřihlásili, řekl ČTK Karel Havlíček z táborské pobočky ČOI.

Inspektoři zkontrolovali dvě tržnice v centru obce - u restaurace Asia a takzvanou tržnici Kravín. Dohromady inspektoři trhovcům zabavili na 7000 kusů zboží. Mezi zabavenými výrobky bylo 1100 kusů textilu, 1300 párů obuvi, 2300 CD a 1500 DVD nosičů. "Také v tomto, jako ve většině případů, se jednalo o opuštěné zboží. Trhovci po zahájení kontroly opustili své stánky," řekl Havlíček. Inspektoři tak ve spolupráci s Celní správou nemohli dohledat majitele.

Ze zabaveného zboží se nyní vytřídí výrobky, ze kterých lze odstranit padělanou značku. Použijí se na humanitární účely - pro dětské domovy a nadace. Zbytek zboží kontroloři znehodnotí. Pokud se podaří najít majitele stánku, zaplatí pokutu a musí také uhradit náklady na likvidaci falzifikátů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio