Inspekce životního prostředí kontrolovala autovrakoviště, našla řadu nedostatků

12. říjen 2009

Česká inspekce životního prostředí uložila v loňském a letošním roce nejvíce a nejvyšší pokuty v oblasti odpadového hospodářství. Nejvíce problémů bylo zjištěno u zařízení zabývajícími se sběrem, výkupem a zpracováním autovraků.

Kromě špatného uskladnění či zpracování porušují tyto firmy zákon například při vybíraní poplatků za převzetí autovraku. V mnoha případech vystavují fiktivní potvrzení o převzetí autovraku k ekologické likvidaci, aniž by ho převzali.

V jakém případě je tato činnost oprávněná, Českému rozhlasu řekl vedoucí oddělení odpadového hospodářství českobudějovického oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Martin Kocábek: "V případě, že majitel předá vozidlo kompletní se všemi podstatnými částmi definovanými v zákoně o odpadech, to znamená karoserie včetně dveří, kapoty, hnacího převodového mechanizmu, kol a podobně, tak provozovatel zařízení není oprávněn vyžadovat poplatek. Musí převzít autovrak bezplatně a musí bezplatně vystavit potvrzení o jeho převzetí."

Spustit audio