I v sedmdesáti letech si můžete doplnit vzdělání. Třeba na Jihočeské univerzitě

13. říjen 2020

Když pomineme současnou dobu, kdy výuka na vysokých školách probíhá vzdáleně, bývají studenty Jihočeské univerzity i senioři. 

Právě senioři totiž docházejí na tzv. univerzitu třetího věku. To je forma výuky pro seniory v rámci celoživotního vzdělávání.

„Samozřejmě, výuka se děje prezenčně, nedovedu si představit, že bychom seniory učili distančně jako denní studenty. Oni i někteří denní studenti mají problémy s technikou, natož pak senioři,“ řekla Helena Machulová z Teologické fakulty Jihočeské univerzity Evě moderátorce Kadlčákové.

Příležitost se setkat

Výuka či docházka do školy není pro seniory jen plnění vzdělávacích cílů. Je to i společenská událost. „Ženy jdou ke kadeřníkovi, hezky se oblečou, využívají té možnosti setkat se se svými vrstevníky,“ dodala.

Univerzita i přes současné problémy chystá několik studijních programů pro letošní akademický rok. „Otevřeme je asi až na jaře, podle aktuálních podmínek. Jde o kurzy české historie, kurz baroko-umění-architektura, kurz o křesťanských symbolech v krajině Novohradských hor.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio