I jižní Čechy mají zástupce v soutěži Strom roku 2004

14. červenec 2004

Dvojice jírovců maďalů, které rostou v Dolních Kněžekladech u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku, zastupuje Jihočeský kraj v letošním finále celostátní ankety Strom roku 2004. Stromy staré minimálně 220 let, které po obvodu měří 290 a 320 centimetrů, vybrala odborná komise z 87 návrhů. ČTK o tom informoval Miroslav Bohdálek z pořádající Nadace Partnerství.

Jírovce do ankety navrhl František Šimon z Dolních Kněžeklad. "Porotu zaujaly i fotografie manželů Šimonových stojících před oběma jírovci. První fotografie pochází z roku 1948 a druhá z letošního roku. Na člověku je uplynulých 56 let poznat, ale pro stromy běží čas pomaleji," dodala členka poroty Lenka Němcová.

V loňském ročníku ankety Strom roku se jihočeský zástupce - Buk Velenovského u kapličky v Blatné na Strakonicku, umístil na čtvrtém místě s 3581 hlasy. Loňským vítězem ankety se stal buk u kostela v Jihlavě, který získal více než 6000 z celkových 26.454 hlasů. Anketa o nejkrásnější strom se letos koná potřetí. Odborná porota vybrala do jejího finále 12 stromů. Lidé budou moci dávat vybraným stromům hlasy prostřednictvím kuponů vystřižených z časopisů. Organizátoři připravili i hromadné hlasovací archy. Letos poprvé se hlasuje i prostřednictvím textové zprávy přes mobilní telefon na číslo 87777. Zaslání jedné zprávy přijde na 30 korun. Výtěžek organizátoři použijí na vysázení nových stromů. Vítězný strom získá za odměnu odborné ošetření. Lidé mohou své hlasy zasílat do 10. října.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio