Hygienické předpisy nedodržuje každá čtvrtá restaurace

30. listopad 2005

Každé čtvrté stravovací zařízení v Jihočeském kraji porušuje hygienické předpisy. Vyplývá to z kontrol, jež za prvních devět měsíců roku provedli jihočeští hygienici. Od ledna do září zkontrolovali 1979 provozoven, přičemž závady zjistili v 559 z nich. Na pokutách vybrali 756.000 korun. ČTK o tom informovala Dagmar Smitková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

V 19 případech hygienici zahájili správní řízení o uložení pokuty nebo o zákazu činnosti. Tři provozovny, po jedné na Prachaticku, Jindřichohradecku a Strakonicku, musely na příkaz hygieniků skončit s prodejem. "Byl zjištěn výskyt plísně, opadávání omítky, neoddělené pracovní plochy, hromadění organického odpadu," řekla Smitková. V provozovně v Jindřichově Hradci hygienici navíc objevili, že se k výrobě jídel používala nepitná voda.

Hygienici za prvních devět měsíců roku odebrali 95 vzorků pokrmů. Z toho devět na podnět spotřebitelů, kterým se z jídla udělalo špatně. Všechny vzorky vyhověly mikrobiologickým předpisům. Během léta hygienici testovali také 86 vzorků zmrzlin. U čtyř analýza prokázala zvýšený počet mikroorganismů. Nejčastějšími prohřešky odhalenými při inspekcích bylo neoddělené skladování potravin či produktů a zmrazování čerstvých potravin. Ledničky či mrazáky často neměly teploměry. Většinou provozovatelé podle kontrolorů porušují předpisy i tím, že používají nevhodné nádoby na odpad, nezajistí dostatek umyvadel pro mytí rukou či špatně uklízí provozovnu. "Stále se setkáváme i s nedodržováním spotřeby hotových pokrmů, tedy výdej do čtyř hodin po skončení jejich tepelné úpravy a překračování doby spotřeby potravin," dodala Smitková.

Kontroly restaurací, jídelen či výroben pokrmů provádějí hygienici po celý rok. Například jen za letošní říjen objevili více než 50 závad, za něž uložili pokuty ve výši 186.000 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio