Huleš věří v brzký návrat na okruhy

16. červen 2003

Zraněný motocyklový jezdec Jaroslav Huleš věří, že vynechá pouze jeden závod mistrovství světa.

Jeden z dvojice pravidelných českých účastníků silničního šampionátu havaroval minulou sobotu ve volném tréninku na Velkou cenu Itálie v Mugellu a má dvě zlomeniny v zápěstí pravé ruky a další v loketním kloubu. Jeho ruku tak zdobí sádra od ramene až ke konečkům prstů.

"Doktor říkal, že za normálních okolností se ruka hojí asi měsíc, přičemž po třech týdnech by mi byl ochoten sundat sádru. Já jsem ale rozhodnutý, že to udělá již za čtrnáct dní, a poté vyzkouším, jestli s ní mohu hýbat," uvedl sedmadvacetiletý Huleš minulý týden v telefonickém rozhovoru pro ČTK. Jeho cílem totiž je postavit se na start Velké ceny Nizozemska v Assenu. Ode dne, kdy si Huleš způsobil zranění do startu Velké ceny Nizozemska by tak uplynuly pouhé tři týdny. "Uvidíme podle rentgenu, jak bude ruka vypadat. Problém je v tom, že se jedná o pravačku, kterou přidávám plyn a brzdím. Kdyby to byla levá, nebylo by to tak složité. Spojku používám pouze na startu," podotkl Huleš.

Vzhledem k vážnosti havárie však měl český reprezentant štěstí, že následky jsou vlastně minimální. "Určitě to byla nehoda v nejvyšší rychlosti v mojí kariéře," přiznal Huleš. V momentě, kdy se mu zadřel motor, totiž jel rychlostí 253 km/h. Příčinnou kolize přitom bylo nastavení motocyklu, které odpovídalo požadavkům jeho týmového kolegy Naokiho Macudy. "Moje motorka v pátek nefungovala podle mých představ, proto mechanici vše předělali. Macuda je však jeden z mála jezdců v šampionátu, který ještě při řazení dolů lehce brnká o plyn. To já jsem nikdy nedělal, a proto se asi motorka zadřela," vysvětloval čimelický jezdec příčiny svého akrobatického pádu. S odstupem času si Huleš uvědomil, že měl velké štěstí, jak dopadl. "Vlastně jsem se podruhé narodil a mohu děkovat bohu," oddechl si ještě dnes.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio