Hotovo mělo být původně v říjnu, kvůli dešťům a problémům s podložím se stavba protáhla

13. listopad 2020 16:19

Hlavní tah z Českých Budějovic na Písek a na Plzeň u obce Sedlec na Českobudějovicku bude od konce týdne průjezdný bez omezení.

„Silnici I/20 u obce Sedlec silničáři rozšiřovali, hotová je i nová lávka pro pěší, po níž se chodí od konce září,” sdělil Adam Koloušek z českobudějovické pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Dosud se v místě staby jezdilo s omezením, až na 30 kilometrů v hodině. Stavební firma bude i po příštím týdnu dělat dokončovací práce, dopravu už ale komplikovat nebudou.

Hotovo mělo být původně v říjnu, kvůli dešťům a problémům s podložím se stavba protáhla. Silnici rozšířila firma Colas CZ na obou stranách, ve směru na Písek i na České Budějovice.

„Vjezd do obce Sedlec výrazně změnil podobu. Středový ostrůvek zmizel, nahradila ho vydlážděná plocha," doplňuje Adam Koloušek. V obou směrech vznikly samostatné odbočovací pruhy, přibyly i odpojovací klíny, aby se dalo odbočit vpravo. Provoz by měl být bezpečnější, a to i díky nové lávce pro chodce.

Náklady byly 47 milionů korun, z toho necelých 27 milionů stála nová lávka, na níž se podílel Státní fond dopravní infrastruktury sumou 18 milionů, obec Sedlec šesti miliony a Jihočeský kraj dvěma miliony. Zbytek peněz zaplatilo ŘSD.

Původní stavba křižovatky se v posledních letech stala několikrát dějištěm tragických nehod.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio