Hornické slavnosti v Rudolfově již pošesté

3. červen 2005

Hornickými slavnostmi ožije v sobotu 4. června Rudolfov u Českých Budějovic. Letošní šestý ročník připomene také 420 let od data, kdy byla obci udělena městská práva. Slavnost bude mít v tomto roce poprvé páteční předehru v Českých Budějovicích, která bude inspirovaná odvěkou rivalitu obou měst ležících v těsném sousedství.

Vzpomínka na slavnou dobu stříbrných dolů v královském městě Rudolfově začne v pátek v 18:00 v nedávno otevřené gotické věži Železná panna v Českých Budějovicích. Při akci nazvané Stříbrný den se tam setkají zástupci Budějovic a Rudolfova odění do historických kostýmů, aby usilovali o narovnání vztahů pošramocených vypleněním Rudolfova v roce 1620.

V sobotu se do dob těžby stříbra vrátí celodenním programem Rudolfov. Již tradičně bude spjatý s historickým průvodem v čele s patronem města, císařem Rudolfem II. "Diváci uvidí čtyři obrazy z historie Rudolfova, které připomenou například povýšení na město, zkázu města a povstání havířů, popravu vůdců vzpoury či nacionální vášně," řekl ČTK Vratislav Klabouch ze Společnosti přátel Rudolfova, která akci pořádá. Po celý den bude možné navštívit historické tržiště s ukázkou havířských řemesel či rýžování zlata, ražbou pamětní mince a různými soutěžemi. Odpoledne bude otevřeno i místní Hornické muzeum, večer zakončí koncert.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio