Horní toky jihočeských řek už začaly klesat

25. červen 2009

Horní toky řek na jihu Čech už většinou klesají. Výjimkou je pouze Lužnice, tam na horním toku začíná hladina teprve stoupat. Na Malši i Blanici nadále platí třetí stupně povodňové aktivity.

Jak Českému rozhlasu dopoledne řekl dispečer povodí Vltavy v Českých Budějovicích Petr Hovorka, na Malši stále zůstává třetí a druhý povodňový stupeň: "Z římovské přehrady už od včerejšího poledne odtéká 65 kubických metrů vody za sekundu, takže pod ní je vyhlášený druhý povodňový stupeň. Na Malši v Roudném u Českých Budějovic je vyhlášený stupeň třetí."

Podobná situace podle dispečera Petra Hovorky panuje i na Blanici na Prachaticku: "Na horním toku Blanice také dochází k postupnému poklesu. Přítok do Husinecké přehrady je na druhém povodňovém stupni. Přehrada dosáhla včera ve večerních hodinách hrany bezpečnostního přelivu a je tudy převáděn celý průtok. Pod přehradou je vyhlášen třetí povodňový stupeň až do Bavorova. Na dolním úseku toku platí druhý stupeň povodňové aktivity, ale očekáváme doběh povodňové vlny z Husinecké přehrady, takže může hladina mírně stoupat."

Třetí stupeň povodňové aktivity tedy platí i na Malši v Roudném na Českobudějovicku. I přesto je tam ale situaci stabilizovaná a jak potvrdil starosta Gustav Had, to nejhorší už má snad obec za sebou: "Brzy ráno byl vyhlášen třetí povodňový stav, takže jsme s velitelem hasičů situaci monitorovali. Hladina byla samozřejmě přizvedlá, ale po pozdější kontrole se hladina zvedla jen o několik centimetrů. K zaplavení budov ani stavby nového mostu zatím nedochází, tento stav by nás neměl ohrozit. Z Římova více vody pouštět nebudou, tak by řeka měla zůstat na stávající úrovni. I počasí nahrává tomu, že by už nic horšího se nemělo dít a povodeň bychom měli ustát."

Rozvodněná Malše v Roudném u Českých Budějovic

Situaci dopoledne v Roudném monitoroval i krizový štáb jihočeského kraje s hejtmanem Jiří Zimolou. I ten po obhlídce řeky shledal, že situace v Roudném není nijak dramatická.

V Netolicích voda zatopila tradičně místní komunikace kolem potoka k motokrosové trati a tekla přes silnici směrem na Lužice. Starosta Netolic Oldřich Petrášek konstatoval, že dešťové srážky nepřinesly do města větší problémy a tudíž ani škody. Připomněl, že mnoho vody zachytil odbahněný rybník Mnich.

Odtok z odbahněného rybníka Mnich v Netolicích

Česla na hrázi rybníka Mnich v Netolicích okukoval Vojtěch Mikeš a odpověděl na otázku Českého rozhlasu, zda odbahnění rybníku zachránilo část Netolic před velkou vodou: "Jestli zachránilo, tak to nevím, ale v každém případě to bylo potřeba a nebylo to na škodu. Nyní je vody zase dost a vše proběhlo v celku normálně."

Ve Strunkovicích nad Blanicí museli dopoledne zasahovat hasiči a uvolnili dříví zachycené pod mostem. Preventivní zásah u pilíře mostu ve Strunkovicích si kromě místních hasičů vyžádal techniku profesionálních hasičů z Prachatic.

Hladina Blanice ve Strunkovicích dosáhla třetího povodňového stupně

"Potřebovali jsme odklidit zadržené dříví pod mostem, které mohlo vytvořit překážku a v případně dalšího zvýšení hladiny by ohrozilo blízkou nemovitost," doplnil místostarosta Strunkovic nad Blanicí Rudolf Toušek.

autoři: Ivan Mls , Václav Malina , Michaela Vrácovská
Spustit audio