Horní Rakousko Temelínu stále nevěří

26. září 2005

Zástupci vlády spolkové země Horní Rakousy nadále zpochybňují bezpečnost jaderné elektrárny Temelín. Na páteční tiskové konferenci radní země pro životní prostředí Rudi Anschober uvedl, že elektrárna neodstranila bezpečnostní nedostatky, které měly identifikovat expertní zprávy z května roku 2003, a Česká republika tak měla porušit dohodu z Melku.

"Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal povolení k trvalému provozu elektrárny loni na podzim a učinil tak v souladu se zákonem," sdělil ČTK mluvčí úřadu Pavel Pittermann. Podle Anschobera však udělením povolení k trvalému provozu elektrárny byla jednoznačně porušena dohoda z Melku. "Požadujeme co nejrychlejší nápravu, protože reaktory jsou provozovány se zvýšeným rizikem a ohrožují obyvatelstvo v celém našem regionu," uvedl Anschober.

Tzv. melkskou dohodu, která předpokládá realizaci různých dodatečných bezpečnostních opatření v Temelíně, Česká republika a Rakousko podepsaly v roce 2001. "V okamžiku vydání našeho rozhodnutí byly splněny všechny podmínky, které předepisuje atomový zákon," reagoval mluvčí SÚJB Pavel Pittermann. Temelínská elektrárna je od loňského 11. října v trvalém provozu, což má být podle Anschobera v rozporu s ujednáním melkského procesu. Anschober novinářům také představil právní posudek Manfreda Rottera z Johanes Kepler Universität v Linzi, který dospěl k závěru, že protokol z Melku má ve svém bruselském znění závaznost z hlediska mezinárodního práva.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio