Holašovice o víkendu ožijí Selskými slavnostmi

23. červenec 2004

V sobotu a neděli se v Holašovicích na Českobudějovicku již posedmé uskuteční tradiční Selské slavnosti. Základ jejich programu tvoří staročeský jarmark s přehlídkou více než 200 řemeslníků z Čech, Moravy a Slovenska a dvoudenní ukázky původní lidové tvořivosti a zručnosti.

Holašovická náves je od roku 1998 zapsána do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

"Slavnosti budou oficiálně zahájeny v sobotu v 10:00 na holašovické návsi. Již hodinu předtím zde bude hrát lidová muzika Dudlajda. Poté bude až do nedělního podvečera na dvou scénách následovat proud vystoupení folklorních a dalších souborů z Česka, Rakouska a Chorvatska," řekli ČTK pracovníci holašovického informačního střediska. V době slavností majitelé většiny statků na návsi otevřou vrata, aby umožnili prohlídku vnitřních částí objektů. Návštěvníci z Českých Budějovic a okolních obcí mohou v cestě do Holašovic a zpět využít mimořádných linek autobusové dopravy.

Holašovice, které leží asi 15 kilometrů západně od Českých Budějovic, jsou unikátním souborem zděné lidové architektury. Náves, na jejímž obvodu více než 700 let stojí 17 statků s typickými štíty, je podle odborníků ojedinělým dochovaným stavebním souborem nejen v Česku, ale i v celé Evropě. V obci trvale žije 130 obyvatel.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio