Hluboká skrývá zásoby vody z doby ledové

4. říjen 2005

Až 10.000 let může být stará voda, která je v horninách 200 metrů pod městem Hluboká nad Vltavou. Zjistil to rozbor vzorků získaných při nedávném průzkumném vrtu. Píše o tom dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

Voda podle analýzy pochází z ledovců z doby ledové, kdy byla věčně zmrzlá půda. Je stará nejméně 5400 let, je naprosto čistá bez bakterií, ropných látek nebo hnojiv. "Jestli má léčivé účinky, je nutné lékařsky ověřit. Pokud to mám odhadnout, díky své absolutní čistotě může na organismus působit blahodárně," řekl jednatel firmy Energoprůzkum Praha Pavel Šimůnek.

Zásoby vody jsou podle listu těžko odhadnutelné. Jsou ale tak veliké, že by se daly využít pro průmyslovou těžbu a stáčení do láhví. Po úpravě by z ní mohla být například i kojenecká voda. Do láhví by se v Hluboké dala stáčet desítky let. Město o prodeji balené vody však neuvažuje. Pramen ale využije v každém případě. Radnice totiž připravuje stavbu lázeňského centra a vodu by chtěla využít jako doplněk léčby. Pramen může být i zajímavým zdrojem energie. Voda by totiž přes tepelná čerpadla mohla budoucí lázeňské středisko vytápět.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio