Hluboká se připravuje na neformální zasedání ministrů zahraničí EU

20. březen 2009

Přesně za týden bude Hluboká nad Vltavou hostit jednání ministrů zahraničí Evropské unie. Pro město je to prestižní událost, i když počtem účastníků nejde zdaleka o dosud největší akci.

Jak připomněl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, celá akce je financována úřadem vlády a ministerstvem zahraničních věcí: "Pro Hlubokou nad Vltavou to je obrovská reklamní akce, proto jsme z rozpočtu vyčlenili 200 tisíc korun, které budou použity na vytištění speciálních brožur v angličtině pro zahraniční novináře, protože jich přijede asi 250 až 300. také přispějeme místním restauracím na živou hudbu, pozveme na oběd manželky ministrů a opravíme zeď kolem rybářství, aby byla čerstvě natřená. Takže to jsou naše městskéí výdaje a myslím si, že jsou akceptovatelné."

Kvůli schůzce ministrů zahraničí Evropské unie, která se v Hluboké nad Vltavou uskuteční poslední březnový víkend, se na zámku stěhovalo a opravovalo, to se týká zejména historických a veřejných toalet.

Jak Českému rozhlasu řekl kastelán Miroslav Pavlíček, bylo nutné vystěhovat 20 místností, s čímž na Hluboké pomáhala stěhovací firma a stejně tak tomu bude po skončení schůzky: "Museli jsme do depozitáře ve druhém patře, případně do divadla, obrazárny a zbrojnice, přemístit téměř 1300 předmětů. Po skončení setkání se vše bude deinstalovat a následující týden, budeme na to tedy mít pouhých 5 dní, musíme všechny předměty, které jsme předtím přestěhovali, nainstalovat zpět na prohlídkovou trasu. Otevřeme opět až v sobotu před velikonočními svátky."

Kvůli schůzce ministrů zahraničí Evropské unie je uzavřen v Hluboké nad Vltavou nejen zámek, ale také park a Zámecká jízdárna, kterou využívá Alšova jihočeská galerie. Ta se promění v tiskové centrum a zámeckém parku vyroste stanové městečko pro zhruba 300 novinářů, záchranáře, hasiče a policii.

Od začátku března se zámek postupně vytápí, Denně se teplota zvedá o 1 stupeň Celsia, hlídá se také vlhkost, která je pro historické materiály velmi důležitá, jak připomněl kastelán Miroslav Pavlíček: "Když se s přípravou začalo, tak v zámku byly přesně tři stupně Celsia nad nulou. Úřad Vlády si tak musel zajistit firmu, která instalovala topná tělíska a zavlhčovače, protože při vytápění velice rychle klesá relativní vlhkost v zámku. Ta se musí udržovat zhruba v úrovni mezi 60 a 70 procenty, aby nám dřevěné prvky v interiérech, jako jsou podlahy, stropy, ostění, nepopraskaly."

Spustit audio