Hluboká hostí konferenci věnovanou problematice cyklostezek

15. září 2005

O síti cyklistických stezek v České republice jedná ode dneška zhruba 150 odborníků v mezinárodní škole v Hluboké nad Vltavou. Cílem konference věnované Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy je dosáhnout toho, aby stát víc podporoval výstavbu cyklostezek, tedy cest bez aut a další dopravy.

"Mrzí nás, že ze strukturálních fondů Evropské unie nešla za dva roky do výstavby cyklistických stezek ani koruna. Podmínky pro získání peněz byly bodově nastaveny tak, že tyto projekty neměly šanci," řekl ČTK Jan Šmidmayer z Nadace Jihočeské cyklostezky, která akci pořádá. Jedním z cílů konference je proto dát vládě impulz, aby od roku 2007 změnila podmínky čerpání peněz ze strukturálních fondů, a dala tím šanci i rozvoji cykloturistiky.

Organizátoři akce, která je letos největší svého druhu v zemi, představí aktualizovanou strategii rozvoje cyklistické dopravy v republice. Dvoudenní program se zaměří i na využívání státních fondů, krajských a městských rozpočtů k podpoře cyklistické dopravy, na ekologickou výchovu, bezpečnost cyklistů na silnicích či využití této dopravy pro obnovu venkova. Šmidmayer upřesnil, že svoji páteční účast na konferenci potvrdili ministr dopravy Milan Šimonovský a ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Jednání se zúčastní i radní z jiných krajů, starostové, podnikatelé a příznivci cyklistiky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio