Hluboká chce být bezbariérovým městem

6. prosinec 2005

Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku chce v příštích čtyřech letech odstranit bariéry na důležitých trasách ve městě a v budovách škol či v památkách. Odhadované náklady akce, která by ve městě měla usnadnit pohyb vozíčkářům, přesahují 8,5 milionu korun, město chce na projekt získat od státu dotaci až 80 procent. Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo.

"Vozíčkářů nemáme ve městě mnoho, ale přes léto k nám přijíždějí další a je důležité, aby měli všude umožněný vstup," řekl dnes ČTK starosta Tomáš Jirsa. Zcela bezbariérové je v Hluboké Kulturní centrum Panorama, Infocentrum a také jedna z lékáren. Obtížněji se však vozíčkáři dostanou například do zámku, kostela či budovy městského úřadu. "Zatím máme několik schodů přímo do budovy," řekl ČTK tajemník Jan Piskač. Už v příštím roce by se imobilní lidé mohli do úřadu dostat po vstupní rampě z chodníku přes dvorek.

Návrh zatím v příštím roce počítá kromě úprav radnice také s odstraněním bariér u spořitelny, zdravotního střediska, pošty a chodníků u některých tras v centru města. Hluboká také v posledních dvou letech upravila 81 přístupů na chodnících a vybudovala pět bezpečných přechodů s výstražnými blikači na frekventovaných místech.

V Hluboké, která má 4600 obyvatel, žije podle údajů města 730 osob nad 60 let a 212 dětí. Zhruba 100 občanů města má zdravotní handicap, který omezuje pohyblivost.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio