Hlubocká zoo připravuje zvířata na zimu

1. listopad 2004

Na blížící se zimu se připravuje Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Některé druhy zvířat se proto přesouvají do zimovišť. Dnes se z rybníků stěhovaly vodní želvy nádherné a z expozice do zimoviště přemístili pracovníci zoo také zmije obecné.

Jak dnes ČTK řekl Roman Kössl z oddělení propagace, do zázemí zoo se přestěhuje zhruba 25 druhů zvířat. V zimním období si jich i přesto budou moci návštěvníci prohlédnout na 130 druhů.

"Jako úplně první jsme zazimovali suchozemské želvy, za nimi šly želvy bahenní," upřesnil Kössl. Dodal, že dnes ošetřovatelé přesunuli do zimoviště také želvy nádherné a zmije obecné. Zmije je přitom otužilý had, ještě o víkendu si ji mohli návštěvníci zoo prohlédnout. Opice mají zimoviště přímo u expozice a lidé je budou moci pozorovat i v zimě přes skleněnou zeď. Při troše štěstí je ale mohou spatřit i venku. "Ven chodí skutečně jen, pokud je velmi hezké počasí, sníh jim nevadí, jen musí mít možnost se vrátit a ohřát se," řekl Kössl. Zimoviště přímo v expozici mají také plameňáci. Naopak v zázemí zoo zůstanou přes zimu papoušci ara. I přesto se bude v zimě v zoo na co dívat. Šelmy se budou pyšnit zimní srstí a některé druhy vodních ptáků se pochlubí pestřejším zbarvením. "Samci v tuto dobu přepeřují do takového svatebního šatu, už se připravují na jarní tokání," upozornil Kössl. Dodal, že například labuť černá, která pochází z Austrálie, toká právě v těchto dnech. Tento pták si totiž ponechává takový režim, jako by žil v Austrálii, kde je nyní jaro.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio